Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA TRGU REPUBLIKE ODRŽANA SVEČANA PROSLAVA POVODOM DANA POBJEDE

Vujanović: Zapalili smo baklju antifašizma

PODGORICA - Crna Gora bila je istinska vrijednost antifašističke porodice. Zapalila je baklju antifašizma u cijeloj jugoistočnoj Evropi i ugradila se u njen pobjednički plamen - kazao je predsjednik države.

Filip Vujanović na centralnoj svečanosti organizovanoj sinoć u Podgorici povodom Dana pobjede. Fašizam nije vječan On je istakao i da su ,,pretpostavljajući slobodu ropstvu, pravdu nepravdi, dobro zlu crnogorski ustanici uputili poruku da fašizam nije ni vječan ni nepobjediv.

- Uzvišenost cilja i spremnost za žrtvu, antifašistički ustanak Crne Gore uvrstio je u istorijski vrijedne primjere dostojne trajnog divljenja - kazao je Vujanović, dodajući da su antifašistički ustanak i borba bili osnova polazišta obnavljanja nezavisne Crne Gore. Predsjednik Vujanović poručio je da je sedam decenija od pobjede antifašizma, pobjede nad najvećim globalnim zlom u istoriji čovječanstva, zlom naci-fašizma zasnovanom na ideji nadmoći jednih nad drugima zbog nacionalnih, rasnih i vjerskih razlika i njenom ostvarenju nasiljem i ratom koji je čovječanstvu donio najviše zločina, žrtava i razaranja. On je podsjetio da je u Drugom svjetskom ratu stradalo više od 55 miliona ljudi, te da je oko 45 miliona deportovano i raseljeno a uništeno je više od 30 miliona stambenih objekata.

- Atlantska povelja je postala osnova Povelje Ujedinjenih nacija obavezujući čovječanstvo na borbu protiv fašizma i utvrđujući načela i vrijednosti ujedinjenog čovječanstva. Moramo biti ponosni da je Crna Gora u okviru Jugoslovenskog antifašizma bila dio te velike koalicije - istakao je Vujanović. Prema njegovim riječima, antifašistički pokret Crne Gore jedna je od najblistavijih vrijednosti naše države. - Na istorijskoj raskrsnici imperija i vjera, sudbinski predodređena da osvaja i brani svoju slobodu, da se ne miri sa ropstvom i okupacijom, 13. jula 1941. godine opštenarodnim ustankom Crna Gora se suprotstavila fašizmu, fašizmu okupatora, ali i fašizmu u Crnoj Gori - rekao je predsjednik Vujanović. On je sinoć građanima Crne Gore poručio da svi moramo biti zajedno udruženi u ljubavi prema svojoj državi.

- U mnogo čemu trebamo biti različiti, ali moramo biti isti u odanosti prema Crnoj Gori da bi bila snažna, da bi bila vrijedna, da bi bila antifašistička, da bi bila vječna - poručio je Vujanović.

Doprinos pobjedi Predsjednik SUBNOR-a Andrija Nikolić video-porukom čestitao je Dan pobjede poručivši da Crna Gora treba da bude ponosna što je prvim opštenarodnim ustankom i herojskom borbom pokazala Evropi ,,da je onaj ko ukaže na put zaslužan isto onoliko koliko i onaj koji stigne na cilj“. - Trinaestojulskim vatrama osvijetlili smo put i na njemu istrajali dajući ogromni doprinos pobjedi jugoslovenskih naroda i savezničkih snaga nad fašizmom. Zato ovaj Dan pobjede slavimo zajedno srećni što je život potvrdio ideje za koje smo se borili - poručio je Nikolić. Svečanosti su sinoć prisustvovali i predsjednici Skupštine i Vlade Ranko Krivokapić i Milo Đukanović, ministri, predstavnici političkih partija i diplomatskog kora.

Sinoć je povodom Dana pobjede ispaljeno deset plotuna, iz šest artiljerijskih oruđa.

Sl.R.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-05-10/#2