Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OPŠTINA NIKŠIĆ I UDRUŽENJE BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA ORGANIZOVALI PROSLAVU 138 GODINA OD BITKE NA VUČJEM DOLU

NIKŠIĆ – Bitka na Vučjem dolu bila je prekretnica u stvaranju nezavisne Crne Gore, koju su i zvanično velike sile priznale na Berlinskom kongresu 1878. godine. Crnogorski i hercegovački junaci izvojevali su slavnu pobjedu nad vojskom Otomanske imperije, a knjaz Nikola pokazao se kao izuzetan vojskovođa.

Na jednu od nasvjetlijih bitaka u crnogorskoj istoriji podsjetio je predsjednik nikšićkog UBNOR-a Slobodan Mirjačić.

- U odlučnoj borbi za budućnost Crne Gore, vojskom je komandovao knjaz Nikola sa 16 crnogorskih i 14 hercegovačnih bataljona. U hercegovačkoj vojsci bio je i jedan bataljon katolika, a u crnogorskoj i istaknutih muslimanskih prvaka, što ovu pobjedu čini još veličanstvenijom. Poslije velikog poraza turske vojske, gdje je bilo više od 4.500 poginulih i zarobljenih, među kojima 168 oficira, crnogorski vladar ponudio je Muktar – paši primirje da bi sahranio svoje mrtve. Time je naša zemlja ušla u istoriju humanosti kojoj nema sličnog primjera u istoriji ratovanja. Nijesu Turci, iako su bili brojčano nadmoćniji, imali nikakve šanse pred nadahnutim crnogorskim i hercegovačkim vitezovima i našli su se u takvoj panici da su naši slavni junaci bili u prilici da biraju koga će da posijeku, a koga da zarobe – kazao je Mirjačić.

On je podsjetio da je prije tačno 138 godina Đoko Lazarev Popović posjekao Selim – pašu, a Luka Filipov Dragišić zarobio Osman – pašu.

Mirjačić je istakao da je u žestokoj kasapnici na Vučjem dolu bilo i dosta žrtava na crnogorskoj strani, tačnije 75 poginulih i 118 ranjenih, a još dvadesetak ratnika kasnije je podleglo ranama.

- Sva evropska štampa objavila je vijest o ovoj blistavoj pobjedi Crnogoraca i Hercegovaca, to je bila tema velikog broja pisama i pjesama… Ovakve godišnjice treba obilježavati ne samo da bismo odali poštu poginulim borcima, već da bismo prozborili o odjecima pobjede u Evropi, o čojstvu i junaštvu vojskovođa crnogorskih, svijetlim primjerima kojima se i danas možemo ponositi – kazao je Mirjačić i napomenuo da je upravo bitka na Vučjem dolu znatno doprinijela odluci velikih sila da na Berlinskom kongresu priznaju crnogorsku nezavisnost.

Cvijeće na spomen – obilježje palim ratnicima položile su delegacije opštine Nikšić i Udruženja boraca, a priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su se čuli stihovi iz ,,Gorskog vijenca“ i strune gusala Milana Vujovića.

I sjutra proslava

Odbor za izgradnju Hrama Sv. mučenika Atinogena, takođe na Vučjem dolu, organizuje obilježavanje 138 godina od slavne bitke. U crkvi, koja u izgradnji, biće služena sveta arhijerejska liturgija.

I jedna od najvećih bitaka u našoj istoriji podijelila je Crnogorce, pa se godinama proslavlja na dva kraja Vučjeg dola, u različitim organizacijama i različitim danima. Dok jedni slave pored spomenika podignutog prije pola vijeka, drugi to čine nekoliko stotina metara bliže granici s Hercegovinom.

Ra.P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/07/28/opstina-niksic-udruzenje-boraca-antifasista-organizovali-proslavu-138-godina-od-bitke-na-vucjem-dolu/#.U-DO-ulZqUl