Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

CETINJE DOMAĆIN ZASIJEDANJU EVROPSKOG KOMITETA SVJETSKE FEDERACIJE VETARANA: AFIRMACIJA VRIJEDNOST MIRA I STABILNOSTI

Crna Gora zemlja slobodarstva, čija je gotovo hiljadugodišnja istorija bila posvećena borbi za slobodu i državu – naglasio je Vujanović

CETINJE – Zasijedanje Evropskog komiteta Svjetske federacije vetarana, počelo je juče na Cetinju. Domaćin zasijedanja na kojem učestvuje 80 delegata je Udruženje boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Pozdravljajući skup predsjednik Crne Gore Filip Vujanović iskazao je zadovoljstvo što je EKSFV za domaćina ovog zasijedanja izabrala baš Cetinje i Crnu Goru.

Poštovanje

- Svjetska federacija veterana zavređuje izuzetno poštovanje zbog svoje misije i načina na koji ju je ostvarivala. Njena uzvišena misija jeste očuvanje mira, stabilnosti i najvećih ljudskih prava koja su promovisana poveljom UN-a i najznačajnijim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima – kazao je predsjednik Vujanović.

Prema njegovim riječima ta misija je i u uspostavljanju mostova između država koje pripadaju onima koji su se borili za slobodu, i koje afirmišu vrijednost mira i stabilnosti.

Vujanović je naglasio da je Crna Gora zemlja slobodarstva, čija je gotovo hiljadugodišnja istorija bila posvećena borbi za slobodu i državu.

- U viševjekovnoj istoriji gubila se i vraćala sloboda, gubila se i vraćala država. Izgubljena samostalnost obnovljena je u maju 2006. godine na demokarstkom referendumu koji je počivao na antifašizmu Crne Gore. Antifašizam je ponos, vrijednost po kojoj se Crna Gora prepoznaje, pokret koji je vječno dobro Crne Gore – kazao je Vujanović.

On je podsjetio na značaj Trinaestojulskog ustanka u istoriji, te da je 13. jula 1941. godine svijetu poslata poruka da fašizam nije ni vječan ni nepobjediv.

Poruka

- Zato je poruka antifašizma iz Crne Gore vječna poruka Crne Gore – poručio je Vujanović.

Gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović rekao je da nema dileme da je Udruženje boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, kojem je povjerena organizacija ovog skupa, izabralo pravo mjesto na kojem će ovo značajno zasijedanje biti upriličeno.

- Na Cetinju se prepliću istorija kojom se ponosimo i budućnost koju dočekujemo sa optimizmom. Jedna uz drugu, srasle su najljepše priče o herojskim podvizima i borbi za slobodu sa onima koji govore o zajedništvu, uspostavljanju i jačanju saradnje i prijateljstva među evropskim državama i šire. Na Cetinju je, uostalom, čuvana sloboda i državnost Crne Gore, jedne od najstarijih evropskih zemalja, koja je već sasvim dovoljno poznata kao država koja se nikad nije dala porobiti i skrenuti sa puta koji simbolizuje slobodu, antifašizam i jedinstvo naroda – kazao je Bogdanović.

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Andrija Nikolić naglasio je da je Crna Gora, vjerna svojoj tradiciji, 13. jula 1941. godine, kad je fašizam bio najači i kad je pred njim poklekla Evropa, svojim opštenarodnim ustankom zadivila svijet.

- Tada kao i u prošlosti bila je svjesna žrtava koje će se morati podnijeti. Vjerovala je u sebe i u druge snage, da se suprotstavi fašizmu, pobijedi i učini to zlo zauvijek poraženim i pobijeđenim – kazao je Nikolić.

Prisutne su pozdravili i predsjednik Evropskog komiteta Svjetske federacije veterana Dan Vigo Bergtun, i predsjednik Svjetske federacije veterana Datuk Abdul Hamid Ibrahim

Odlikovanja

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odlikovao je predsjednika Evropskog komiteta Svjetske federacije veterana Dan Viga Bergtuna i predsjednika Svjetske federacije veterana Datuk Abdul Hamid Ibrahima Ordenom za zasluge.

J. Đukanović

Izvor: Pobjeda

http://www.pobjeda.me/2014/06/16/cetinje-domacin-zasijedanju-evropskog-komiteta-svjetske-federacije-vetarana-afirmacija-vrijednost-mira-stabilnosti/#.U6Qd6ulZqUk