Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OBILJEŽENO STO GODINA OD ROĐENJA VELJKA VLAHOVIĆA: TERET ROĐENJA KAO AMANET GENERACIJAMA

TRMANJE – Svijetom sam nosio teret rođenja i teret Crne Gore… Ovu rečenicu Veljka Vlahovića juče su na Trmanju izgovorili svi koji su došli da pored Veljkove rodne kuće obilježe 100 godina od rođenja legendarnog revolucionara, borca, narodnog heroja, literate, visokog partijskog i državnog rukovodioca.

Prisutne je pozdravio Gojko Vlahović, predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašina, koji je kazao da su Veljkove poruke vječne i da se njegovo djelo potvrđuje u svakom vremenu.

- Iz ove kamene kuće – koja treba da bude briga društvene zajednice – krenuo je u život, najprije u školu u Mioljici, a onda stazama kuda ga je vodio njegov otac Milinko i kasnije njegov revolucionarni i humanistički zanos – kazao je Vlahović.

O životnom putu Veljka Vlahovića govorio je Zoran Bobo Raičević, potpredsjednik Udruženja boraca i antifašista Podgorice, istakavši da je Veljko u kući poznate i slavne porodice Vlahović odrastao i vaspitan na najboljoj crnogorskoj tradiciji borbe za slobodu i dostojanstvo čovjeka. Studiranje u Beogradu, vođa studenata i jedan od organizatora čuvenih studenstkih demonstracija u Beogradu 1936. godine.

- Kao borac XV internacionalne brigade u građanskom ratu u Španiji, gdje je pokušao da zaustavi fašizam, u odbrani Madrida je ranjen tako da mu je noga amputirana. Tokom rata je preko radio stanice „Slobodna Jugoslavija“ objašnjavao svijetu šta se zapravo dešava u Jugoslaviji i širio istinu o NOB-u i socijalističkoj revoluciji. Nakon oslobođenja, decenijama je bio jedan od najvažnijih aktera društveno-ekonomskog razvoja Jugoslavije i teoretičar koji je i na taj način dao pečat svome vremenu – naglasio je Raičević.

Dragan Mitov Đurović je u ime Udruženja boraca i antifašista Crne Gore podsjetio na učinke Veljka Vlahovića.

- Svi treba da zapamtimo onu Veljkovu rečenicu – i u gori, istinu zbori. Zborio je Veljko istinu, ali i njegova generacija. Ispisao je životne i literarne stranice koje imaju posebno mjesto u jedanaest vjekova dugoj istoriji Crne Gore. Do kraja mjeseca će biti u Kolašinu i organizovana svečana akademija „Sjećanja na Veljka“, jer smo dužni da njemu i njegovoj generaciji kažemo hvala – kazao je Đurović.

Veljkov apel

- U Parizu, na putu ka ratnom poprištu Španije, Veljko je sastavio poznati Apel grupe jugoslovenskih studenata, budućih „Španaca“ i uputio ga omladini cijele Jugoslavije. Nakon svih ovih decenija zadivljuje jasnoća stavova u Apelu i duboko osmišljeno internacionalističko opredjeljenje. Shvatio je opasnost koju donosi fašizam i potrebu da se ujedinjeni svijet suprotstavi nacizmu. Bio je vizionar, znao je šta će se nekoliko godina kasnije desiti i Jugoslaviji i cijelom svijetu – podsjetio je Zoran Bobo Raičević.

Vratiti Veljkovo ime…

Obilježavanje 100 godina od rođenja Veljka Vlahovića je značilo i pokretanje inicijative da se Univerzitetu Crne Gore vrati ime Veljka Vlahovića. Uskoro će ta inicijativa dobiti i zvaničnu formu. Generacije studenata su završile fakultete u Titogradu na Univerzitetu „Veljko Vlahović“, a onda je devedeset i nekih Veljkovo ime „nestalo“ iz imena najveće obrazovne institucije u Crnoj Gori. Između ostalog, Veljko Vlahović je bio i prepoznatljiv po popularnosti kod studenata, a o tome svjedoče i događaji prilikom studentskih demonstracija 1968. godine u Beogradu.

Vazda za Crnu Goru

- Aktivno radeći na koncipiranju i razvoju društvenog sistema socijalističke Jugoslavije, Veljko je dao značajan doprinos afirmaciji crnogorskog nacionalnog bića i Crne Gore kao samostalnog i istorijski zaokruženog državnog subjekta. Veljko je uvijek, iako fizički udaljen, razmišljao o Crnoj Gori, tražeći objašnjenja crnogorskog neuhvatljivog univerzuma i složene i slojevite duše Crnogoraca – istakao je Zoran Bobo Raičević.

Porodica

Otac Milinko i stric Toško bili su učesnici Topličkog ustanka. Iz ove kamene kuće u Trmanju izlazili su samo heroji i ljudi od autoriteta. Majka Mijojka je aktivno učestvovala u NOB-u. Braća Branko i Dušan su poginuli kao visoki vojni rukovodioci u NOVJ. Treći brat Mišo i sestra Dunja su nosioci Partizanske spomenice 1941. godine, podsjetio je Gojko Vlahović.

Dr. Drašković

Izvor: Pobjeda

http://www.pobjeda.me/2014/09/03/obiljezeno-sto-godina-od-rodenja-veljka-vlahovica-teret-rodenja-kao-amanet-generacijama/#.VAite3nlqUl