Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDSTAVNICI SUBNOR-A I ANTIFAŠISTA CRNE GORE OBIŠLI KUĆU REVOLUCIONARA

Podsjetili se na lik Veljka Vlahovića

Predstavnici SUBNOR-a i antifašista Crne Gore kao i boračkih organizacija Kolašina i Podgorice juče su položili cvijeće na spomen bistu Veljka Vlahovića na Trmanju, povodom 100 godina od njegovog rođenja. Sekretar Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Dra-gan Mito Đurović saopštio je da su se ispred rodne kuće ovog istaknutog revolucionara pod-sjetili na njegov lik i djelo.

- U generaciji koja je ispisivala noviju crnogorsku istoriju posebno mjesto pripada Veljku Vlahoviću, narodnom heroju, španskom borcu, osnivaču radio stanice Slobodna Jugoslavija, koja je pratila partizanski pokret, jednom od najbližih saradnika Josipa Broza Tita u miru uglednika u Ujedinjenim nacijama i Pokretu nesvrstanih. Iako fizički udaljen on je uvijek razmišljao o svojoj velikoj ljubavi Crnoj Gori tražeći objašnjenja crnogorskog neuhvatljivog univerzuma i složene istorijske duše Crnogoraca – istakao je Đurović.
Potpredsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore Zoran Bobo Raičević naglasio je da je Veljko Vlahović zadužio međunarodni radnički pokret.

- Drug Veljko vratio se u Jugoslaviju 1944. godine i odmah se uključio u rad Centralnog ko-miteta Komunističke parije Jugoslavije. Posle završetka rata obavljao je veliki broj dužnosti u najvišim državnim partijskim organima. Bio je član Savjeta federacije i rezervni general major Jugoslovenske narodne armije. Pripadao je krugu najproduktivnijih analitičara Marksizma, Lenjinizma i bio autor značajnih teorijskih tekstova o razvoju Socijalizma i pitanjima društevnog i ekonomskog razvoja Jugoslavije. Dao je značajan doprinos afirmaciji crnogor-skog nacionalnog bića i Crne Gore, kao samostalnog i istorijski zaokruženog državnog su-bjekta – rekao je Raičević.
Da Veljko Vlahović nikada nije zaboravljao rodno Trmanje i Crnu Goru kojom se u svijetu zorio, koju je najljepšim stihovima opjevao podsjetio je Gojko Vlahović, predsjednik Udru-ženja boraca i antifašista Kolašina.

VI.R.

Izvor: Dan
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Podgoricom&clanak=450537&datum=2014-09-03&naslov=Podsjetili%20se%20na%20lik%20Veljka%20Vlahovi%E6a