Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OBILJEŽENO STO GODINA OD ROĐENJA VELJKA VLAHOVIĆA I BUDA TOMOVIĆA

Rođeni septembra 1914. godine, životom i revolucijom vezani za Kolašin, Crnu Goru i svaku adresu gdje nastaje pravda i dobro, Veljko i Budo su sa svojim svevremenim porukama potrebni i današnoj modernoj Crnoj Gori, istaknuto je na svečanoj akademiji

KOLAŠIN – Dirnuta što slavimo vijek Veljkovog i Budovog rođenja, ponosna što sam rođena Vlahović, a srećna što sam Kolašinka i Crnogorka, nadam se da će u vremenu pred nama junaštvo, djela i besjede Veljka Vlahovića i Buda Tomovića još snažnije pronositi kako njihov lik i ljubav prema Crnoj Gori nikada ne bi pali u zaborav. Zaslužuju to Veljko i Budo i svi pali junaci antifašističke borbe, zaslužuje to i Crna Gora i buduće generacije čije slobodarske ideje im ostavljamo u amanet – kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na svečanoj akademiji povodom 100 godina od rođenja Veljka Vlahovića i Buda Tomovića, koja je održana u Kolašinu.

Obilježavanje vijeka od rođenja Vlahovića i Tomovića organizovali su Savez Udruženja boraca i antifašista Crne Gore i Udruženje boraca i antifašista Kolašin. Delegacije udruženja su položile vijence na spomen-obilježje na Crkvinama gdje je poginuo Budo Tomović i na bistu Veljka Vlahovića u centru Kolašina.

Podsjećajući na istorijske kontekste u kojima su nastali Vlahović i Tomović, Medenica je istakla da je crnogorski narod i 1941. godine potvrdio svoju viševjekovnu zrelost, čojstvo i junaštvo, po kojem su njegovi preci i crnogorski krš bili i ostali prepoznatljivi u evropskim i svjetskim okvirima. Ustaničke ideje i želja za slobodom kulminirale su Trinaestojulskim ustankom.

- Noseći u sebi usađene vrijednosti porodice Vlahović, njegovog Kolašina i Crne Gore, Veljko je bio pobornik internacionalizma, kosmopolit i demokrata, borac protiv ropstva i nepravde. Narodni heroj, španski borac, intelektualac, besjednik i pisac Veljko je nosio teret rođenja Kolašina i Crne Gore preko Beograda, Praga, Pariza, Madrida, Moskve. Uvijek je znao gdje su nastale njegove prve misli i saznanja. Kao političar na najodgovornijim funkcijama u poslijeratnoj Jugoslaviji, Veljko je u sebi nosio Crnu Goru kao „dar i prokletstvo“ i uvijek se borio da ona bude „vječno otvoreni prozor slobode“ – kazala je Medenica.

Ona je dodala da je Crna Gora ponosna i što slavi 100 godina od rođenja Buda Tomovića, narodnog heroja, intelektualca, patriote koji je poginuo na Crkvinama kod Kolašina u borbi protiv znatno brojnijeg neprijatelja.

- Student prava u Pragu i Beogradu, sekretar Crnogorske narodne omladine, osnivač antifašističkog lista „Glas Crne Gore“, pravni zastupnik siromašnih radnika i seljaka. Buda Tomovića nijesu pokolebala ni brojna hapšenja da ostane posvećen okupljanju crnogorske slobodarske omladine. U svojim besjedama o Budu Tomoviću, Veljko Vlahović je kazao da ono za šta se Budo borio i izgubio život „nastavlja hiljade crnogorskih mladih boraca za slobodu“ – rekla je Medenica.

Ćetko Radonjić je, govoreći u ime Saveza Udruženja boraca i antifašista Crne Gore, kazao da su Veljko i Budo „naša sadašnja inspiracija“ i poručio da treba da Crnu Goru nosimo u srcu kao dar, kako bismo ponosno mogli reći da smo nasljednici Veljka Vlahovića i Buda Tomovića, koji su simboli nepokorene i vječne Crne Gore.

Univerzitet Crne Gore da bude Univerzitet Veljko Vlahović

- Dozvolite mi da budem otvorena i direktna, ne onako dobro kao što je činio Veljko, ali ni ostrašćeno, i da predložim da se Univerzitetu Crne Gore vrati ime Univerzitet Veljko Vlahović – rekla je Medenica.

Prema njenim riječima, Vlahović je spoznao tada, a i danas se to potvrđuje da u mladim naraštajima sazrijevaju demokratičnost, dobrovoljnost i odgovornost duha.

- Veljko Vlahović je bio uvjeren da ako ne bi imali povjerenja u mladu generaciju, ne bi imali povjerenja u budućnost. Ovim predlogom činimo da Veljkovo djelo i dalje govori o povjerenju u mladu generaciju. Na taj način će i mlada generacija imati povjerenje u ono što je Veljko činio za njihovu budućnost – kazala je Medenica.

Tekst i foto: Dr. Drašković

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/09/22/kolasin-odrzana-svecana-akademija-povodom-sto-godina-od-rodenja-veljka-vlahovica-buda-tomovica/#.VCqCyXnlqUk