Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SVEČANOM AKADEMIJOM U KOLAŠINU OBILJEŽENO 100 GODINA OD ROĐENJA VELJKA VLAHOVIĆA I BUDA TOMOVIĆA

Vječna mladost revolucije

KOLAŠIN - Savez udruženja bora­a NORa i antifašista, povodom sto godina od rođenja narodnih heroja Veljka Vlahovića i Buda Tomovića, juče je u Kolašinu održao svečanu akademiju „Vječna mladost revolucije”.

U ime SUB­NOR a prisutnima u sali Centra za kulturu obratio se Ćetko Radonjić naglasivši da stihovi „Pokoljenja djela sude” i „Blago onom ko dovijek živi, imao se rašta i roditi”, rijetko kome pristaju kao velikanima crnogorske istorije Vlahoviću i Tomoviću.

- Njima je nositi Crnu Goru u srcu značilo samo dar. Bili su revolucionari i vizionari. Htjeli su, znali su, mogli su i uspjeli su. Ima više razloga zbog čega se ova akademija održava baš u Kolašinu - od Veljkove i Budove povezanosti s njim do činjenice da je Kolašin bio i ratna partizanska prestonica Crne Gore i mjesto događaja sudbonosnih za napredak i razvoj Crne Gore. Vlahović i Tomović su ostali simboli slobodne nepokorene istorijske Cr­ne Go­re, slave i časti, njenog oružja, etike i vjere u sebe i svoj narod naglasio je Radonjić.

O životnom putu dvojice revolucionara govorila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, naglašavajući da su Vlahović i Tomović među najvećim crnogorskim sinovima.

- Bili su saborci, intelektualci, internacionalnog duha, koji su obilježili jednu epohu i noviju istoriju Crne Gore. Vlahović je bio narodni heroj, političar, neumorni graditelj socijalističke Crne Gore i Jugoslavije. Istaknuti intelektualac, borac, svestrana ličnost, omladinski i partijski rukovodilac, koji je ponikao u selu Trmanje, odakle ga životni put revolucionarne komunističke ideje i slobodarska ideja vode preko Podgorice, Beograda, Praga, Pariza, do španskih gradova i Ženeve. Bio je pobornik internacionalizma, kosmopolita, demokrata, istaknuti antifašistički borac i protivnik strahovlade, ropstava i nepravde - istakla je Medenica i podsjetila da je Budo Tomović još jedan osvejedočeni heroj i revolucionar i intelektualac.

- Bio je student Praškog i Beogradskog univerziteta, sekretar organizacije Crnogorske narodne omladine, osnivač antifašističkog lista „Glas Crne Gore”, pravni zastupnik siromašnih radnika i seljaka. Za života je svestrano i neustrašivo, ne posustajući pred višebrojnim hapšenjima i zatvaranjima, ostao posvećen okupljanju omladinskih snaga u borbi protiv fašističkih neprijtelja i domaćih izdajnika - istakla je Vesna Medenica.

U sveča­nom dijelu programa obilježavanja 100 godina od rođenja dvojice revolucionara učestvovao je KUD „Mijat Mašković”.

J.Š.

Izvor: Dan
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=453534&datum=2014-09-23&naslov=Vječna mladost revolucije