Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UKLJUČITI MLADE U BORBU PROTIV FAŠIZMA

Podgorica – U borbu protiv fašizma trebalo bi uključiti i mlade naraštaje, ocijenili su predstavnici Saveza udruženja boraca i antifašista Crne Gore na tribini organizovanoj povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, ksenofobije i semitizma.

Na tribini je dodjeljeno priznanje Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ za njegovanje tradicije borbe protiv fašizma i u znak sjećanja na narodnog heroja čije ime nosi ta ustanova.

Potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Ljubomir Sekulić govorio je o oslobađanju Podgorice.

- Podgorica je doživjela slobodu na ruševinama. To su bile ogromne ruševine. Oslobođenje Podgorice je za mlade ljudi i uopšte za narod bila radost na svakoj strani – kazao je Sekulić.

Sekretar saveza Dragan Đurović podsjetio je na značaj obilježavanja Svijetskog dana borbe protiv fašizma.

- Boriti se protiv fašističke ideologije civilizacijska je tekovina. Podgorica je oslobođena prije 70 godina, a 9. novembra je Svjetski dan borbe protiv fašizma. Ujedinjene nacije su 1995. godine ustanovile taj datum za sjećanje na Kristalnu noć i sva zla koja je fašizam nanio civilizaciji – kazao je Đurović.

Govoreći o dešavanjima od 1939. do 1945. godine, profesorka istorije Vesna Kovačević podsjetila je da je Hitler isticao da nacije koje nijesu sposobne da odbrane svoje teritorije ne zaslužuju da ih imaju.

- On je smatrao da je slovenska rasa manje vrijedna postojanja od arijevske rase. Koncentracioni logori su zapravo bili logori smrti, a najozloglašeniji su Aušvic, Trebinjka, Mathauzen, Sodibor, Helmo, Zekenhauzen, Jasenovac – rekla je Kovačević.

Đ.Ć.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/11/07/ukljuciti-mlade-u-borbu-protiv-fasizma/#.VGSN0ukg-Uk