Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UDRUŽENJE „ZVIJEZDA“ SA CETINJA PRIREDILO OMAŽ STEVANU P. KILIBARDI

Banjanin-američki junak sa Verdena

NIKŠIĆ - Čas sjećanja na Stevana Pavlovog Kilibardu, nosioca najvišeg američkog vojnog odlikovanja za ratne zasluge, ordena čeličnog krsta, koji je 1918. godine poginuo junački braneći francuski Verden u najkrvavijoj bici u Prvom svjetskom ratu, priredilo je juče na Velimlju kod Nikšića cetinjsko Udruženje antifašista „Zvijezda“.

Zaslužio ime ulice

Tom prilikom, cvijeće na spomenik uglednom Banjaninu i američkom heroju položili su predstavnici „Zvijezde“ i opštinskog nikšićkog udruženja boraca NOR-a i antifašista, Vojske Crne Gore i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori. U znak pijeteta prema junaku, UBNOR Nikšića je, kako je obavijestio predsjednik Slobodan Mirjačić, rukovodstvu grada i Savjetu za davanje predloga naziva ulica, dostavio predlog da Stevan Kilibarda i u Nikšiću dobije spomen-obilježje.

Taj predlog je pozdravio i predsjednik Udruženja „Zvijezda“ Đoko Mirković.

- Sjećanje na naše heroje neće nikad izblijediti i zato se danas klanjamo sjenima sina ovih brda Stevanu Kilibardi, koji je u uniformi vojnika SAD-a hrabro branio čast, ponos i vrline koje je iz zavičaja ponio u daleku Ameriku. Crnogorci su, inače, uvijek bili na strani dobra naspram zla. Neka za sva vremena mir zavlada Crnom Gorom i svijetom - poručio je Mirković.

Rudar, radnik, vojnik...

Obraćajući se u ime bratstva profesor Dušan Kilibarda podsjetio je da je Stevan Pavlov sa nepunih 17 godina života iz rodnog sela Tupan kod Velimlja otišao u Ameriku, gdje se zaposlio u rudnicima uglja, potom u čeličani i nastanio se u Ajovi.

- Pošto je sa bratom Rakom radio u rudnicima Čikaga, a iz otadžbine mu stizale vijesti o masovnoj mobilizaciji vojske i neposrednoj ratnoj opasnosti od turske carevine, pred Prvi balkanski rat odlučili su da se, na poziv kralja Nikole, stariji brat vrati i brani Crnu Goru, a Stevan da ostane u SAD-a. On je, međutim, 21. septembra 1917. stupio u redove američke vojske i postao narednik i komandir baterije C 10. puka artiljerije Druge ekspedicione divizije, koja je ubrzo prebačena na zapadni front, u francusko mjestu Burmont. Tu zimu divizija je provela na obuci sa francuskim i škotskim ratnim veteranima, a u proljeće 1918. dodijeljena je sektoru fronta na Marni, kako bi spriječila njemačku ofanzivu za Pariz. Stevan je prošao sve etape rata druge divizije, od formiranja do defanzive u Francuskoj 15. jula 1918. godine, kada je kao komandir baterije C desetog artiljerijskog puka hrabro poginuo, a 25. februara 1920. sahranjen na vojnom groblju u Ajovi - naglasio je Dušan Kilibarda.

On je dodao da su iz Banjana još dva američka vojnika zapadnog fronta – u ovom mjestu su porodice Jefta Erakovića 1944. skoro mjesec čuvale jednu posadu američkog bombardera B-29, a u Velimlju je rođen i narodni heroj Jugoslavije, general pukovnik Milo Kilibarda, koji je završio generalštabnu školu u Vest Pointu u klasi generala Daglasa Hega.

G.K.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-10-29/#14/z