Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUBNOR I ANTIFAŠISTI CRNE GORE POKRENUĆE INICIJATIVU

Titu podići spomenik u Podgorici

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore pokrenuće inicijativu za podizanje spomenika Jo-sipu Brozu Titu u Podgorici povodom obilježavanja 35 godina od njegove smrti. Program aktivnosti, predstavljen na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora, sadrži i odluku o proslavi sedam decenija pobjede nad fašizmom.

- U čast 70 godina pobjede nad fašizmom, 9. maja na Trgu republike biće održan veliki narodni zbor bo-raca antifašista i građana Crne Gore, a o programu manifestacije će se naknadno odlučivati – kazao je Dragan Đurović, generalni sekretar SUBNOR-a.

Proslavu 13. jula planirali su na Ljubotinju, pored spomenika palim borcima koji će do tada biti obno-vljen. SUBNOR će, između ostalog, obilježiti 110 godina od rođenja narodnog heroja Save Kovačevića, obilježiće 20 godina od smrti Milovana Đilasa, 105 godina od rođenja narodnog heroja Andrije Mugoše, 125 godina od rođenja narodnog heroja Nikole Kovačevića, 15 godina od smrti Vidoja Žarkovića, 95 go-dina od rođenja narodnog heroja Dobrila Mihaila Ojdanića, 15 godina od smrti Svetozara Vukmanovića Tempa kao i 90 godina od rođenja Veselina Đuranovića.

SUBNOR će predložiti da se podigne spomen-obilježje dr Niku Miljaniću, predsjedniku ZAVNO-a Crne Gore i Boke, sanira spomenik Partizanu borcu na Gorici, na Stražici kod Pljevalja, spomenik u Vuksanle-kićima kod Tuzi, spomen-kosturnica u Buljarici, spomenik pored manastira Ostrog, te spomenik u Ža-bljaku. Pokrenuta je inicijativa da se u zgradi u Kolašinu, u kojoj su održane sve skupštine najviših orga-na i društveno-političkih organizacija Crne Gore za vrijeme Drugog svjetskog rata, smjesti muzejski centar od državnog značaja.

Kako je istakao Dragan Đurović, organizacija je dodatno proširena na gradove u kojima do sada nisu imali udruženja.

– Bogatiji smo za boračke organizacije u Herceg Novom, Pljevljima i Bijelom Polju, ostaje samo Petnji-ca, Andrijevica i Gusinje pa da u svim crnogorskim gradovima borci i antifašisti imaju svoja udruženja – kazao je Đurović.

Ljubomir Sekulić, potpredsjednik SUBNOR-a, istakao je doprinos organizacije u demokratskim procesi-ma u Crnoj Gori, kao svjedočanstvo patriotske i antifašističke doslednosti.

– Prateći i analizirajući rad SUBNOR-a objektivno se može zaključiti da se nalazi na nivou opšteprihvaće-ne društvene institucije, koja samostalno promišlja i djeluje, koja na društvene pojave reaguje primje-reno, koja smiruje strasti i predrasude, koja stalno pokušava da kroz integracije članstva antifašističkog i patriotskog profila smanji ideološko-političke tenzije i podjele u Crnoj Gori, koja svoju organizaciju podmlađuje i usavršava, koja beskompromisno reaguje na neofašističke pojave i omalovažavanja NOB-a i suverene Crne Gore. Crnogorski antifašizam je najbolja ulaznica u evroatlantske integracije, a naša država dosledni poštovalac tradicije NOB-a – kazao je Sekulić.

B.K.

Traže natrag hotel „Igalo”

SUBNOR će tražiti da im se vrati bivši Dom boraca i invalida u Igalu, sadašnji hotel ,,Igalo”, koji im je od-uzet u procesu privatizacije. Založiće se i za beneficije u plaćanju struje za pojedine kategorije.

Nijesu reagovali, a trebalo je

Ljubomir Sekulić je kazao da je SUBNOR propustio neke prilike da reaguje.
– Bilo je slučajeva gdje smo zatajili, kao na primjer prilikom četničke ,,fešte” u Beranama nakon lokalnih izbora, organizovanog uzvikivanja parola ,,Ovo je Albanija” ispred škole u Ulcinju, kulturne manifestaci-je na javnoj sceni u Nikšiću u slavu ratnog zločinca Krsta Popovića kojoj je poseban pečat dalo KUD koje nosi njegovo ime – rekao je Ljubomir Sekulić.

Izvor: Dan
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&datum=2015-04-16&clanak=486612&naslov=Titu%20podi%E6i%20spomenik%20u%20Podgorici