Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SVEČANOM AKADEMIJOM U KOTORU OBILJEŽENA 70. GODIŠNJICA OD FORMIRANJA PRVE BOKELJSKE BRIGADE

Svijetli zublja antifašizma

KOTOR – Svečanom akademijom, kojoj su pored predstavnika javnog i političkog života bokeljskih opština i Budve i Saveza Udruženja boraca, prisustvovali i gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, izaslanik predsjednika države Dražen Miličković, predsjednik SUBNOR-a Andrija Nikolić, general Branko Mamula, juče je u Kotoru obilježena 70 godišnjica od formiranja Prve bokeljske NOU brigade.

Pozdravljajući prisutne u prepunoj dvorani Kulturnog centra, gradonačelnica Kotora podsjetila je na 5. oktobar 1944. godine kada se na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u mjestu Konjsko - opština Zupci, u stroju našlo 800 boraca. Komandant je bio Božo Jovanović, a politički komesar Mato Petrović. Na ratnom putu od Boke do Prizrena kroz brigadu je prošlo 3.255 boraca, a na ratištu je ostalo 200 hrabrih proletera.

- Bokeška brigada bila je brigada internacionalna. U njoj su pod istom ratnom zastavom slobode, na kojoj je pored petokrake zvijezde pisalo: „Za slobodu i nezavisnost socijalističke otadžbine”, bili borci iz Boke i svih krajeva Crne Gore i Jugoslavije. Sa njima u istom stroju Italijani – jedan bataljon divizije, Garibaldi, zatim Rusi, Česi, Amerikanci, Austrijanci, Albanci i po jedan borac iz Grčke, Bugarske, Poljske, Čilea, Mađarske i Južnoafričke republike... U sastavu brigade bila je i bleh muzika nastala spajanjem muzičara Tivta i Đenovića na Dragalj 12. novembra 1944 godine. Ratni put i velike pobjede čuvaju od zaborava borci i hroničari Boke i Crne Gore i vrijeme kada obilježavamo sedam decenija pobjede nad fašizmom je prilika za izraze dubokog poštovanja za sve partizanske borce, za sve rodite-lje koji su iznjedrili hrabre sinove i kćeri, koji su u okolini nekadašnje domovine ugradili svoju mladost u našu budućnost. Zato je vječiti amanet Crne Gore; slogu i slobodu treba čuvati, na Evropskom putu treba svoju istoriju poštovati i luče antifašizma se držati – poručila je Ćatovićeva.

Na svijetlu tradiciju i hrabrost partizana Prve Bokeljske udarne brigade ispred SUBNOR-a je podsjetio Zuvdija Hodžić, a ratnih dana prisjetio se preživjeli borac Pero Milošević. Skup je pozdravila i Gospava Kovačević iz prvih borbevnih redova ove slavne brigade, dok je predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije Branko Groseto kazao da su borci iz susjedne Hrvatske poziv za prisustvo akademiji shvatili kao želju za nastavkom saradnje antifašista Hrvatske i Crne Gore.

Nastup članova folklornog društva „Nikola Đurković“ posebno je oduševio prisutne na akademiji koja je održana u organizaciji Saveza Udruženja Boraca NOR-a i antifašista Crne Gore i Opštine Kotor.

B.M.

Izvor: Dan
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2014-10-04&clanak=455337&naslov=Svijetli%20zublja%20antifa%B9izma