Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SVEČANA AKADEMIJA, POVODOM 70 GODINA OD OSLOBOĐENJA PODGORICE, ODRŽANA U KIC-U „BUDO TOMOVIĆ“

Grad vječne mladosti

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore u saradnji sa glavnim gradom, povodom 70 godina od oslobođenja Podgorice, održao je u četvrtak svečanu akademiju „Grad vječne mladosti“ u KIC-u „Budo Tomović“.

Pred prepunom salom KIC-a pored gradonačelnika glavnoga grada, predsjednika Skupštine, članova SUBNOR-a CG i glavnoga grada bili su i brojni predstavnici Vojske CG, predsjednici opština, a generalni sekretar SUBNOR-a CG Dragan Mitov Đurović, posebno je zahvalio na dolasku delegaciji boraca i antifašista Kantona Sarajevo, kao i najmlađim antifašistima iz podgoričkih srednjih škola.

Slika Podgorice iz 1944. godine bila je prava slika tadašnje Crne Gore, postradale, porušene i osiromašene, isto kao što je njena izgradnja i napredovanje svjedočilo o velikom preobražaju i uzletu čitavog društva, nakon oslobođenja 1945. godine - kazao je gradonačelnik Slavoljub Stijepović.

Borba za demokratiju

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnoga grada kazao je da će se oni svim snagama boriti protiv fašizma i za vladavinu prava. Poslije 70 bombardovanja Podgorice, o stravičnom prizoru najbolje govore podaci da je više od 60 odsto grada srušeno i da je 460 civila stradalo – kazao je u govoru predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnoga grada Boro Banović. Dodao je da će se Savez boraca i antifašista boriti za demokratiju, vladavinu prava u svim sferama društva i za razvijanje antifašističke svijest i kod mladih naraštaja.

Ruže od najmlađih

Ivo Kapičić, borac Desete crnogorske brigade, koji je kao sedamnaestogodišnjak učestvovao u NOB-u i oslobođenju Podgorice, pričao je o strahotama rata i zamolio da minutom ćutanja odaju počast stradalima za oslobođenje Podgorice, kao i drugim Crnogorcima stradalim na različitim frontovima u Drugom svjetskom ratu. Najljepši pozdrav stigao je iz OŠ „Sutjeska“ kada su mlađani učenici Vladana i Jakša izašli na binu i u ime svojih drugara poželjeli Podgorici srećan rođendan, sa crvenim ružama u ruci, koje su uručili gradonačelniku i predsjedniku SUBNOR-a CG. Svečanu Akademiju uljepšao je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali: folklorni ansambl Doma omladine „Budo Tomović“, orkestar Vojske Crne Gore, hor „Veselice“, solisti Žuti Serhatlić i Danica Nikić, duo na gitarama Srđan Bulatović i Darko Nikčević, grupa „Alata“ i učenici podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“ Petar Šćepanović i Ana Knežević.

Povelja o saradnji

Predsjednik Kantona SABNOR-a Sarajevo Ibrahim Čomić i predsjednik SUBNOR-a glavnoga grada Boro Banović, u četvrtak su potpisali Povelju o trajnoj saradnji i baštinjenju antifašističkih tradicija NOB-a 1941 – 1945. i ostvarivanju vrijednosti utemeljenim na poštovanju ljudskih prava, sloboda i ravnopravnosti.

I.Mitrović

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2014-12-19/#/16/