Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUBNOR REAGOVAO NA POLAGANJE VIJENCA U KAMNIŠKOJ BISTRICI

Crna Gora neće biti Ravna gora

PODGORICA - Poklonjenjem pripadnicima zločinačkog četničkog pokreta u Kamniškoj Bistrici neprikriveno se iskazuje namjera za drugačije tretiranje uloge domaćih izdajnika u Narodnooslobodilačkoj borbi i vrijeđaju ogromne nevine žrtve stradale od četničke kame - navodi se u reagovanju Predsjedništva SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Podsjetimo, ambasador Crne Gore u Sloveniji Miomir Mugoša prije nekoliko dana položio je vijenac na spomen-obilježje u Kamniškoj Bistrici poginulim pripadnicima četničkog pokreta.

- Predsjedništvo Saveza udruženja boraca i antifašista Crne Gore ocjenjuje da rehabilitacijom Draže Mihailovića i četničkog pokreta u Srbiji, zapravo oživljavanjem projekta „velike Srbije“, njihovi saveznici i ideološki sljedbenici u Crnoj Gori, ohrabreni blagoslovom i ulogom SPC i mitropolita Amfilohija, sve organizovanije djeluju protiv interesa Crne Gore - navodi se u reagovanju.

Kako su kazali, državni i politički vrh i vlast u Crnoj Gori ne samo da na to ne reaguju na odgovarajući način, već im svojim postupcima idu naruku.

- Za osudu je slanje zvanične delegacije (ambasador Crne Gore u Sloveniji i izaslanik predsjednika Vujanovića) u Kamnišku Bistricu da položi vijenac stradalim četnicima. I to s kim i đe! S Amfilohijem – na spomen-obilježje koje je prije godinu dana podiglo budvansko Udruženje „Otkrićemo istinu- Dušan Niklanović“ – navode iz SUBNOR-a.

Oni konstatuju da se poklonjenjem pripadnicima zločinačkog četničkog pokreta, „vojnicima jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, narodu i sveštenstvu Crnogorsko-pravoslavne mitropolije, umorenim bez suda i presude poslije završetka rata 1945. godine“ – kako piše na spomen-obilježju – neprikriveno iskazuje namjera za drugačije tretiranje uloge domaćih izdajnika u NOB-i, vrijeđaju ogromne nevine žrtve stradale od četničke kame.

- Crna Gora nije i neće biti Ravna gora – poručili su iz Predsjedništva SUBNOR-a i antifašista Crne Gore. Oni kažu da su spremni da prepoznaju i onemoguće svaki manifestacioni i drugi oblik, pojavu i izraz fašističkog djelovanja.
- Zato i odlazak „državne“ delegacije i polaganje vijenca „nevinim“ žrtvama, četničkim zlikovcima kod Zidanog mosta, prepoznajemo ne kao pružanje „ruke pomirenja“ već kao opipavanje našeg reagovanja u cilju daljih rehabilitacija. A ono je isto kod potomaka i njihovih partizanskih predaka – stisnuta pest i odgovor: Smrt fašizmu – sloboda narodu – zaključuje se u reagovanju.

Iv.P.

Izvinjenje

U jučerašnjem broju Pobjede u tekstu pod naslovom „Popović: Mugošin potez je prvorazredni skandal“, na drugoj strani, greškom je umjesto fotografije ambasadora Crne Gore u Sloveniji Miomira Mugoše sa polaganja vijenca u Kamniškoj Bistrici objavljena fotografija sa polaganja vijenaca palim borcima NOR-a u mjestu Poljane kod Ljubljane. Izvinjavamo se SUBNOR-u, ambasadoru Mugoši i svim čitaocima Pobjede.

Nenad Zečević, urednik političke redakcije

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-06-19/#3/z