Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUBNOR ORGANIZOVAO JAVNU TRIBINU „CRNA GORA I NATO“

Rocen: NATO je put naprijed, sve ostalo je trčanje u mjestu

NATO nije ni propagandno ni političko pitanje vec državnopoliticki i strateški cilj. To je i krucijalni razlog zašto se Crna Gora odlučila za članstvo jer je jednoj maloj balkanskoj zemlji kao što smo mi potreban bezbjednosni okvir za valorizaciju svojih prirodnih, privrednih i ljudskih potencijala - poručio je Milan Roćen

PODGORICA - Crna Gora postojala je i postoji i prije NATO- a, ali će ulaskom u taj Savez postojati još sigurnija sa realnim izgledima prvi put u istoriji za stvarnu evropeizaciju crnogorskog društva - poručio je juče glavni politički savjetnik predsjednika Vlade Milan Roćen.

On je na javnoj tribini „Crna Gora i NATO“ koju je organizovao Savez udruženja boraca NOR-a i antifašišta istakao i da NATO za našu zemlju put naprijed.

Bezbjednosni okvir

- Sve ostalo bilo bi trčanje u mjestu. NATO nije ni propagandno ni politčko pitanje već državnopoliticki i strateški cilj. To je i krucijalni razlog zašto se Crna Gora odlučila za članstvo jer je jednoj maloj balkanskoj zemlji kao što smo mi potreban bezbjednosni okvir za valorizaciju svojih prirodnih, privrednih i ljudskih potencijala - porucio je Roćen.

On je istakao da će na osnovu izvještaja Evropske komisije, koji će biti objavljen 14. oktobra, ministri zemalja NATO-a početkom decembra donijeti odluku o pozivu.

- Prije izvjesnog vremena uslijedio je poziv našem premijeru iz Bijele kuce od potpredsjednika SAD Džozefa Bajden što je najači signal da smo vrlo blizu. Ostalo nam je da ispunimo još dio obaveza kada je u pitanju vladavina prava. Učinak ce mjeriti u izvještaju EK koji ce biti objavljen 14. oktobra - rekao je Rocen.

Preostalo nam je, kako dodaje, da što potpunijom i većom javnom podrškom građana Crne Gore potvrdimo da je naša zemlja opredijeljena za punopravno članstvo u NATO.

Roćen je podsjetio da se usvajanem Rezolucije u Skuštini potvrđuje da imamo dvotrećinsku većinu narodnih predstavnika u parlamentu za opciju NATO. Statistika pokazuje rast podrške građana za članstvo u NATO i Crna Gora ima, smatra Roćen, realne razloge za optimizam.

- Svi posljednji izvještaji o rezultatima anketa potvrđuju permanentni rast podrške u javnom mjenju. Siguran sam da će kako se vrijeme odluke bude približavalo ta podrška još više rasti - porucio je Rocen.

Govoreći o Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević je istako da se radilo se o preokretu suštinkse prirode, o drugačijem načinu razmišljanja.

- Poslije 100 godina ratova i dva krvava svjetska rata lideri su odlučili da Evropu treba da grade na drugačiji način i da u toj izgradnji treba da učestvuju sve nacije pa i one koje su do juče bile neprijateljske. To je dovelo do toga da danas imamo ovakvu Evropu, a NATO i EU su zapravo dva stuba takve Evrope. Zato Crna Gora treba da pripada takvom Savezu zato što je on omogucio drugačiju oblik i pomirenje nacija – istakao je Garčević.

Prema njegovim rijecima, NATO je model koji dobro znamo, on, kako kaže, možda nije savršen, ali je najbolji koji trenutno postoji.

- Nasuprot tome nude nam se neki drugi modeli, da budemo neutralni i da ne ulazimo ni u jedan savez. Taj model na prvi pogled možda izgleda ljepši, ali niko ga nije do kraja objasnio, koliko košta i kakve posljedice u budućnosti nosi - rekao je Garčević.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša naveo je iskustvo njegove zemlje koja se od 1999. godine nalazi u NATO. Kako je istakao ta zemlja je 16 godina zadržala nezavisnost.

Iskustva drugih

- I danas nakon 16 godina provedenih u NATO savezu imamo nezavisnost. Željeli smo demokratiju, poštovanje drugih, ali i naših vrijednosti. Možemo da konstatujemo da odlučujemo zajedno sa velikima, bez Mađarske se ne može odlučivati - rekao je ambasador Mađarske Kristijan Poša.

Potpredsjednik SUBNOR-a Ljubomir Sekulić ocijenio je da je naša zemlja u svim istorijskim bitkama za slobodu bila jedinstvena, te da je jedino tako mogla opstati i očuvati svoje nacionalno bice.

Kako bi se spriječili ratovi i očuvao mir, predsjednik Svjetske federacije veterana Dan Vigo Bergtun smatra da je neophodno uključiti znanje i iskustvo veterana koji su se nekada borili za slobodu.

- Samo sarađujuci između zemalja, odnosno preko državnih granica pa čak i sa bivšim neprijateljem, to je jedini način da napravimo korake kako bi zajednički dostigli svoje ciljeve, a to su bezbjednost i sigurnost - ocijenio je Bergtun.

Sl.R.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-10-04/files/assets/common/downloads/page0003.pdf