Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OBILJEŽAVANJE 70. GODIŠNJICE

Preko 170 učesnika na Maršu stazama partizana

Priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kome su pripadnici aktuelnog sastava GPD Tivat odsvirali nekoliko marševa kojima su se prije 70 godina, na oslobođenoj teritoriji, oglasili njihovi prethodnici.

Obilježavanje jubileja 70-te godišnjice organizovanog odlaska kompletnog sastava Glazbeno-prosvjetnog društva (GPD) Tivat u partizane, bilo je izuzetno uspješno jer je komemorativni marš dijelom puta kojim su prošli pripadnici tivatske Gradske muzike 8. novembra 1944. i priključili se Prvoj bokeljskoj narodnooslobodilačkoj udarnoj brigadi, prošlo cak oko 170 učesnika iz Tivta i Kotora.

Ovaj nesvakidašnji događaj organizovali su GPD Tivat, Udruženja boraca NOR-a i antifašista Tivta i Mornarica Vojske Crne Gore koja je terenskim vozilima prevozila učesnike, a organizovala je i posluženje vojničkim pasuljem na Žanjevom dolu.

Pored članova GPD i UBNOR-a, u cjelodnevnom „Maršu putevima Prve bokeljske NOU brigade“ u subotu su učestvovali učenici OŠ „Drago Milovic“, Muzičke škole i članovi Omladinskog kluba iz Tivta, članovi planinarskog društva „Vjeverica“ iz Kotora i brojni građani. Konvoj je krenuo iz Tivta preko Kava i Trojice do 10. serpentine lokalnog puta Kotor-Njeguši gdje je jedan dio učesnika, pješke uz planinarske staze, nastavio prema prevoju Krstac, istim putem kojeg su u noci i rano jutro 8.novembra 1944. prošli 19 pripadnika Gradske muzike Tivta predvođenih kapelnikom, Krstom Vuksanovicem.

Oni su se prethodno, u dobro koordiniranoj akciji lokalnih partijskih i čeija otpora i partizanskih veza na oslobođenoj teritoriji u zaleđu Boke, iskrali iz okupiranog Tivta, sa sve instrumentima, notnim partiturama i uniformama Gradske muzike.

Muzičari su prethodne noći pod okriljem mraka, iz dobro čuvane zgrade Opštine gdje su se njihovi instrumenti nalazili pod ključem još od jula 1941. kada je GPD Tivat odbilo da svira italijanskom okupatoru, bukvalno ispred nosa njemačkih patrola, ukrali i odnijeli najveći dio svojih instrumenata.

Zahvaljujući tome i priključenju pripadnika GPD Tivat toj jedinici, Prva bokeljska NOU brigada u čijim su redovima Tivćani ostali do kraja rata 9. maja 1945, bila je jedina partizanska jedinica ranga brigade u Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije, a koja je imala svoj oficijelni vojni orkestar. Ta je privilegija inače, bila rezervisana za mnogo jače i veće partizanske jedinice ranga divizije.

Učesnici komemorativnog marša – pješaci i putnici konvoja vojnih terenskih vozila, ponovno su se u subotu sastavili na Žanjevom dolu gdje su pripadnici logistike Mornarice VCG za sve priredili ručak i poslužili ih čuvenim vojničkim pasuljem.

Priređen je bogat kulturno-umjetnički program u kome su pripadnici aktuelnog sastava GPD Tivat odsvirali nekoliko marševa kojima su se prije 70 godina, na oslobođenoj teritoriji, oglasili njihovi prethodnici nakon što su pobjegli iz okupiranog Tivta, a sve učesike marša pozdravio je komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković.

Uslijedio je nastavak marša, kamionima i terenskim vozilima drugim dijelom ratnog puta clanova GPD Tivat, preko Njeguša, Čekanja, Bate cucke, Trešnjeva, Grahova do Risna tokom kojeg su učesnici obišli tri ovdašnja-obilježja iz perioda NOB-a.

Autor: Siniša Lukovic

Izvor: Vijesti
http://www.vijesti.me/vijesti/preko-170-ucesnika-na-marsu-stazama-partizana-804450