Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SJEDNICA GLAVNOG ODBORA SUBNOR-A I ANTIFASISTA CRNE GORE

BORCI I ANTIFAŠISTI ZA NATO

Potpredsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore prof. dr Ljubomir Sekulić je istakao u uvodnom izlaganju, sto je Odbor jednoglasno prihvatio, da opredjeljenje za NATO nema alternativu jer „ to nije naša ljubav, već sudbina“.

Svjesni smo da se ovom pitanju ne može prilaziti sa predrasudama I emocijama. Opredjeljenje za NATO nema alternativu. To nije naša ljubav, već sudbina i jedina mogućnost da uživamo slobo du i dobijemo osjećaj kolektivne bezbjednosti – rekao je Sekulić.

On se osvrnuo na događanja u izbornoj noći u Beranama, koja je nazvao ozbiljnim upozorenjem patriotskim snagama Crne Gore i crnogorskom antifašizmu jer su na otvorenoj političkoj sceni vlast osvojile snage „četničko nacionalističke ideologije”.

Događanja u Beranama u stvari su grubi izraz onoga što se radi i javlja u Crnoj Gori. Socijalistička narodna partija nije se ogradila od četničkih orgijanja u veseloj pobjedničkoj izbornoj noći, gdje se crvena boja crnogorskih zastava nije smjela pojaviti. Bilo je čak i prijetnji nekim našim ljudima, pa je to ličilo na neke ratne dane iz NOB-a. Zato predlažem da razmislimo da li mi da okupimo antifašističke snage na tom području na jednom mjestu, da to dobro osmislimo i pripremimo, i napravimo poruku neofašizmu i neočetništvu, jer oni ne mogu tako da orgijaju po Crnoj Gori, a da mi samo uporno gledamo – ocijenio je Sekulić.

SUBNOR je skupo platio neposredno vezivanje za političke partije, jer je rasturanje partija za koje se naša organizacija neposredno vezala unijelo podjele zbog kojih mi danas imamo posledice. Zalažemo se za program jedne partije, dok ova druga možda ima isti takav program, ali mi prepoznajemo sasvim drugu prirodu djelatnosti te partije. I kako ćemo mi sjutra u izbornom procesu, gdje ćemo se opredijeliti – upitao je Sekulić.

On je istakao da će i ove godine akcenat staviti na važne istorijske datume, događaje i ličnosti, kao i na obnovu i zaštitu spomenobilježja, te da će razvijati boračko-invalidsku zaštitu, međunarodnu saradnju i informativno-izdavačku djelatnost-stoji pored ostalog u tekstu koji je objavila dnevna novina „Dan“.