Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DANAS JE 73 GODINE OD IGMANSKE BITKE

Sjećanje na slavni marš

Danas se navršava 73 godine od Igmanske bitke, kada su borci Prve proleterske brigade, čiji su Prvi i Drugi bataljon sačinjavali partizani iz Crne Gore, pod nemogućimu slovima, preko Igmana, došli u oslobođenu Foču.

Vijenci

Delegacija Saveza boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, tim povodom, u subotu je položila vijenac na Brezovači i Velikom polju i prisustvovala tradicionalnoj manifestaciji koja je održana u znak sjećanja na 27. januar 1942. godine i jednu od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Pored crnogorske, prisustvovale su i delegacije iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovo je bila jedna od najmasovnijih posjeta, gdje je bilo 10.000 ljudi, a skupu se obratio i Albin Pipernik, koji je sa svega 11 godina učestvovaou Igmanskom maršu. Ispred delegacije iz CrneGore, prisutne je pozdravio predsjednik Udruženjaboraca NOR-a i antifašista glavnoga grada Boro Banović.

Heroji

Potpredsjednik Udruženja Zoran Bobo Raičević kazao je da je tom prilikom održan uvodni sastanak delegacija, na kome su razmijenjena iskustva iz svakodnevnog rada i dogovorene dalje zajedničke aktivnosti.

- Januara 1942. godine Prva proleterska brigada, po velikom snijegu i temperaturi minus 30 stepeni, noseći ranjenike prešla je Igman i došla do oslobođene Foče. Promrzlim borcima u partizanskoj bolnici u Foči, bez anestezijea mputirali su pojedine djelove tijela – podsjetili su iz UBNOR-a glavnoga grada.

I.M

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-01-27/#/16/