Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

BORCI NOR-A I ANTIFAŠISTI OSUDILI ODLUKU VIŠEG SUDA U BEOGRADU O DRAŽI MIHAILOVIĆU

Rehabilitacija zločinca otvara vrata podjelama

PODGORICA - Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore izrazilo je protest protiv odluke Višeg suda u Beogradu da rehabilituje četničkog komandanta Dražu Mihailovića.

- Svaka država ima pravo na svoje odluke u ime većinskog dijela svoga naroda. Ipak, rehabilitovanje ratnih zločinaca podliježe sudu šire javnosti. Zato vijest da je rehabilitovan ratni zločinac, četnički komandant Draža Mihailović pogađa sve borce i antifašiste ne samo u Crnoj Gori nego, sigurni smo, na svim bivšim jugoslovenskim prostorima – navodi se u reagovanju Saveza udruženja boraca NOR-a i an-tifašista Crne Gore.

Oni ističu da je za svaku osudu „izjednačavati saradnike okupatora i gubitnike sa pobjednicima i borcima protiv fašizma, i to u godini kada obilježavamo sedam decenija Pobjede“.

- Mlađe generacije manje znaju. Istorija se prilagođava novom vremenu ali zlodjela četnika, ustaša, balista i drugih kvislinga nikada neće biti zaboravljeni. Zato borci i antifašisti Crne Gore izražavaju protest protiv ovog dugo pripremanog čina, koji otvara vrata daljim podjelama, novom revanšizmu u Crnoj Gori i mogućem širenju sukoba na Balkanu - zaključuje se u reagovanju.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu rehabilitovao je Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta 1946. godine.

Ova vijest uzburkala je region i otvorila mogućnost da se u ostalim zemljama regiona pokrenu slične inicijative. To je kazao i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, navodeći da sada neko može zatražiti rehabilitaciju lidera ustaškog pokreta Anta Pavelića.

U Crnoj Gori rehabilitaciju vođe četničkog pokreta Pavla Đurišića tražila je Srpska lista. Nova srpska demokratija pozdravila je odluku Višeg suda u Beogradu uz poruku da će ona pomoći da se suočimo s prošlošću.

Profesor savremene istorije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Nenad Perošević rekao je
da se Crna Gora jasno odredila kao antifašistička država i s punim pravom baštini tu svoju prošlost.

- Mislim da neće biti sličnih procesa koji bi mogli da okrenu priču na drugu stranu. Crna Gora je na dobrom putu kada je posrijedi stav o takvim pitanjima. E sad treba, naravno ostati na tom putu - rekao je Perošević.

SDP: Pokušaj rehabilitovanja kvislinško-fašističke ideologije

- Rehabilitacija Draže Mihailovića je upozorenje da Crna Gora slaveći svoje narodne heroje i učesnike Narodnooslobodilačke borbe, ne smije misliti da je borba sa ideologijama rasne, nacionalne i vjerske mržnje ikada konačno poražena - poručio je port-parol SDP-a Mirko Stanić u saopštenju dostavljenom Pobjedi. Prema njihovim riječima, rehabilitacija lidera četničkog pokreta upozorenje je svima onima koji su devedesetih godina potcijenili vitalnost ideologije zla da konačnim presuđivanjem svih zločina iz tog perioda pošalju snažnu poruku da je država Crna Gora mnogo spremnija, nego krajem prošlog vijeka za suočavanje sa ovakvim izazovom.

- Svaki pokušaj revizije naše bliže prošlosti ratova devedesetih, čemu su skloni i pojedini direktni učesnici tih dešavanja, obesmišljava i minimizira značaj veličanstvenog antiratnog i civilizacijskog pokreta u Crnoj Gori iz tog perioda. Ponosni smo što je tom pokretu, zajedno sa manjinskim narodima i drugima, i SDP davao poseban pečat, gradeći još u to vrijeme temelje današnje obnovljene crnogorske države - zaključili su u SDP-u.

Iv.P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-05-16/#2