Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Reagovanje SUBNOR-a i antifašista Crne Gore povodom
AMFILOHIJEVOG ,,MOLEBANA ZA PARTIZANE’’

 

Činjenica da je povodom 9. maja, dana pobjede nad fašizmom, mitropolit Amfilohije položio vijenac na Spomenik Partizanu borcu na Gorici i ,,održao moleban za partizane’’, doživljavamo kao još jednu, možda i najveću, od brojnih provokacija i demagoških istupa ovog ,,duhovnika i dušebrižnika’’ koji se ređaju od kako je zasio na tron Svetog Petra Cetinjskog, mirotvorca i miritelja. Zar vjeruje da smo zaboravili na njegove kletve i anateme, negiranje Crnogoraca i crnogorske nacije, aminovanja i guslarska sokoljenja dobrovoljaca koji su krvavili ruke nad nevinim muslimanskim i drugim žrtvama, proglašavanje Crnogoraca komunističkim kopiladima, partizana – brozomorima, veličanje zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, ratnih saveznika i saradnika fašističkog okupatora, devastiranje sakralnih objekata, limenu na Rumiji, pozive na linč Dukljana, sijanje međuvjereske mržnje.

I, evo ga, nigdje drugo nego na partizansko svetilištu, na Spomenik herojima, najistaknutijim komunističkim vođama, revolucionarima, Titovim saborcima, borcima za komunističke ideale a ne za ,,Amfilohijevo pravoslavlje’’.

Učinio je to sa episkopom Joanikijem, sveštenstvom, kao i ruskim vladikom Amrosijem, horom Petrogradske duhovne akademije i, za čudo, ruskim ambasadorom u Crnoj Gori – Andrejem Nesterenkom.

Ako nas od Amfilohija ništa ne može iznenaditi, čudi nas i izaziva našu najoštriju i osudu, postupak ambasadora Nesterenka koji je promovisanjem Amfilohija u antifašistu, kao i doviđenjem ruskog vladike i hora ,,na moleban partizanima’’ na najgrublji način povrijedio i zlouportijebio diplomatski kodeks zbog kojeg je moralo reagovati Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Ambasadoru Nesterenku mora biti jasno da nije u nekoj Guberniji, već u Crnoj Gori , suverenoj, nezavisnoj, međunardno priznatoj državi. Ovo Amfilohijevo činodejstvovanje shvatamo kao poruku da je on u Crnj Gori sve i da može sve, pa evo i da Spomenik partizanu borcu na Gorici, pretvori u pravoslavni hram na kojem je ,, sada prvi put ali ne i posljednji,“ - kako izjavi.
Sa žaljenjem što ga u tome odgovorni nijesu onemogućili ; što o tome ćute državni mediji, poručujemo Amfilohiju Radoviću da mu mi, članovi SUBNOR-a i antifašisti Crne Gore – to nećemo dozvoliti. Ako i pokuša – uvjeriće se koliko je jaka Crna Gora i mi koji baštinimo ideale i tekovine NOB-a, koji čuvamo ugled, čast i dostojanstvo Crne Gore, bratstvo i jedinstvo i borimo se za mir, u čemu nam saveznici ne mogu i neće biti Amfilohije i oni koji misle kao on.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore