Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

REAGOVANJE NA PORUKU RADANA NIKOLIĆA OBJAVLJENU U „POBJEDI“

„Pobjeda“ je 10 januara 2015 godine objavila tekst Radana Nikolića, predsjednika Udruženja boraca ratova od 1990 godine, koji na vrlo neprimjeren i po svemu grub način govori o Savezu udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, koja je, kako kaže, ponižavajuća i diskriminatorska za njegovu organizaciju, nazivajući je „manipulatorskom dostojnom Gebelsa“.

Da li zna gospodine Nikolić, ko je bio Jozef Gebels i kakvu je politiku vodio? Dovoljno je reći, da je bio ministar propagande u nacističkoj Njemačkoj od 1933. do 1945. godine. Takođe najbliži saradnik Adolfa Hitlera, poznat po otvorenom antisemitizmu, jer je inicirao „Kristalnu noć“, kada je stradalo više hiljada Jevreja u Njemačkoj. Bio je i tvorac tzv. tehnike „Velike laži“ u masovnoj propagandi.

Gospodin Nikolić ne zna težinu i značenje riječi „manipulacija“ koja označava smišljeno baratanje krivim podacima, izvrnutim činjenicama, lažnim interpretacijama, vještim podmetanjem kako bi se stvorio lažni dojam o nečemu. Da to zna, ako nije u pitanju nešta drugo, a po svemu sudeći jeste, ne bi crnogorskoj javnosti i šire slao poruku, kakvu je poslao o politici SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, uvažene, cijenjene i priznate organizacje, ne samo u Crnoj Gori, već i u svim državama u svijetu koje baštine antifašizam, sa kojima – ne u malom broju njih razvija saradnju na najvišem nivou.

On u svojoj poruci prijeti Vladi Crne Gore i ministarstvu finansija, da će, ukoliko se ne obezbijede finansijska sredstva za rad njegove organizacije, pribjeći novim oblicima organizovanja i djelovanja, uključujući i učešće u javnim protestima i političkom djelovanju. Siguran sam da mu to neće niko zabraniti, jer je po zakonu dozvoljeno, te nema potrebe za prijetnjom.

Postavlja se pitanje po kom osnovu gospodin Nikolić traži finansiranje njegove organizacije mimo drugih nevladinih organizacija, od države koju ne priznaje, protivu čijih interesa dosljedno se borio i time nanio štetu prvo sebi, a zatim i ugledu Crne Gore.

Radi razjašnjenja treba reći da njegovu organizaciju, uglavnom, čine pripadnici Sedmog - Miloševićevog bataljona, kog posebno pamte građani sjevernih opština Crne Gore. U njoj su, zatim, borci koji su svojevremeno držali pod opsadom prijestonicu Crne Gore, sa uperenim topovskim cijevima prema građanima tog grada. Tu je i dio boraca sa neslavnog dubrovačkog ratišta, koji su se istakli paljenjem kuća i pljačkom imovine u Konavljima i šire, kao i oni kji su bili, a i danas su protiv nezavisne, suverene i međunarodno priznate Crne Gore.

I na kraju, moja poruka svim borcima iz ratova od 1990 godine, koji se ne prepoznaju, u prethodnim kvalifikacijama i stavovima da su dobrodošli u organizaciju Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, gdje mogu da daju doprinos tradicijama kojima se njeguje stav prema čovjeku i državi Crnoj Gori.

Dragutim S. Đerković
Član Predsjedništva Opštinske organizacije boraca i antifašista Podgorice