Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

TIVAT: STAZAMA GRADSKE MUZIKE I PRVE BOKEŠKE UDARNE BRIGADE

TIVAT – Na putu kojim je kompletna Gradska muzike izašla iz okupiranog grada 8. novembra 1944. godine, da bi se priključila Prvoj udarnoj bokeškoj brigadi, u subotu je opet bila kolona Tivćana.

Dan kada je 19 članova Glazbeno- prosvjetnog društva Tivat, noseći sa sobom instrumente, uniforme i notne zapise, izašlo iz okupiranog grada, obilježen je komemorativnim maršem od Tivta, preko Trojice do Žanjeg dola, koji se potom nastavio i stazama Prve bokeške udarne brigade preko Njeguša, Bate cucke, Trešnjeva, Grahova i Risna do povratka u Tivat, koji je Prva bokeška oslobodila od njemačke vojske 21. novembra 1944.g.

U subotu je na stazama Gradske muzike i Prve bokeške brigade bilo preko 170 učesnika, među kojima su bili članovi Glazbeno- prosvjetnog društva, Udruženja boraca NOR- a i antifašista Tivta, Omladinskog kluba, učenici SMŠ „Mladost“, pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore, planinari kotorske „Vjeverice“ i građani, koji su se odazvali pozivu organizatora da uveličaju veliki jubilej.

U Žanjem dolu priređen je koncert učenika Muzičke škole i Glezbeno-prosvjetnog društva, koji su izvodili marševe koje je GPD Tivat sviralo 8. novembra 1944. g. na oslobođenoj teritoriji, a prisutne je, uz podsjećanje na slavne dane Prve bokeške brigade, pozdravio komandat Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković. Nakon „partizanskog“ ručka, marš je nastavljen u vozilima, koje je obezbijedila Mornarica Vojske CG, a na stazama Prve bokeške brigade zastajalo se kod nekoliko spomenika podignutih u slavu antifašističke borbe.

Komemorativni „Marš putevima Prve Bokeljske udarne brigade“ organizovali su Udruženje boraca NOR- a i antifašista Tivta, Glazbeno- prosvjetno društvo Tivat i Mornarica Vojske Crne Gore.

Slavko Krstović

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/11/09/tivat-stazama-gradske-muzike-prve-bokeske-udarne- brigade/#.VGSSf-kg-Uk