Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDAVANJE ĐACIMA POVODOM DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Da čuvate tekovine antifašizma

Naša slobodoljubljiva, malobrojna i mala Crna Gore bila je prva zemlja Evrope koja se opštenarodnim ustankom iskazala protiv fašizma i nacizma - kazao je na času u SSŠ „Ivan Uskoković“ član UBNOR-a glavnog grada Čedomir Lješević.

Naša slobodoljubljiva, malobrojna i mala Crna Gore bila je prva zemlja Evrope koja se opštenarodnim ustankom iskazala protiv fašizma i nacizma - kazao je na času u SSŠ „Ivan Uskoković“ član UBNOR-a glavnog grada Čedomir Lješević.

Članovi Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnog grada juče supovodom Dana sjećanja na žrtve holokausta, održali predavanje za oko tridesetak učenika Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“.

Član UBNOR-a glavnog grada Čedomir Lješević govorio je o istoriji Njemačke, o Hitlerovom „MajnKampf-u“, kao putokazu do velike i čistokrvne Njemačke od Atlantika do Urala i o takozvanoj „Carskoj kristalnoj noći“. - Svekolike zvanične svjetske „statistike“ bilježe da je Kristalna noć bila preteča Holokausta (ubijanja, spaljivanja ili ugušivanja u gasnim komorama) u kome nije stradalo samo šest miliona Jevreja, već i više od 60 miliona Evropljana i pripadnika druge populacije. Deveti novembar 1938. godine je noć najorganizovanijeg i najokrutnijeg čina kad su Hitlerove snage krenule u progon, uništenje i pljačku stotina hiljada porodica njemačkih Jevreja, kad je „zaigrano“ najkrvavije antijevrejsko, genocidno i antiljudsko kolo Drugog svjetskog rata – kazao je Lješević.

Humanost crnogorska

On je podsjetio na ljudski ponos male Crne Gore. - Naša slobodoljubljiva, malobrojna i mala Crna Gore bila je prva zemlja Evrope koja se opštenarodnim ustankom iskazala protiv fašizma i nacizma, protiv italijanskih i njemačkih zlodjela u Crnoj Gori, ali i širom Jugoslavije. U tom herojskom otporu stradao je svaki deseti stanovnik Crne Gore (oko 40.000), a crnogorski partizani bili su primjereni borci, komandanti i komesari, generali i admirali, najbrojniji narodni heroji (253) – istakao je Lješević. Kako kaže, svjedoci smo obnove Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, što naše društvo i našu državu izdiže na pijedestal multinacionalne, multijevrejske i multikulturne tolerancije. - Kako tada, tako i danas, Crna Gora je antifašistička, a sada i slobodna, nezavisna i međunarodno priznata i uvažena država – rekao jeLješević.

Ne ponovilo se... Istakao je da ga susret sa mladom generacijom ne čini spokojnim, jer nije siguran hoće li i koliko izazvati njihovu pažnju, i zadovoljstvo što mu se pružila prilika da mladima skrene pažnju na jedan od najmračnijih zločina. - Na vama je, mladi prijatelji, da čuvate tekovine antifašizma, da im nalazite mjesta u novim društvenim, političkim i kulturnim kretanjima. Želim vam sreću i miran život, da ne iskusite ni jedan rat, ni jedno ljudsko stradanje zbog rasne, vjerske, kulturne ili druge pripadnosti – poručio je on učenicima škole.Predsjednik UBNOR-a glavnog grada Boro Banović rekao je đacima da se ne smije dozvoliti da se ponove zla kao ova koja su se dešavala uprošlosti. - Antifašizam je pokret na kome se temelji Crna Gora, a vi ste mladost i budućnost naše zemlje – kazao jeBanović. Direktor škole Žarko Borovinić rekao je da su za „drugove“ iz UBNOR-a vrata njihove škole uvijek otvorena, jer djeci treba ukazati na ozbiljnost problema fašizma.

I.MITROVIĆ

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-01-28/#/16/