Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aktuelnosti

Povodom 9. novembra Dana borbe protiv fašizma

BORCI I ANTIFAŠISTI MEĐU MLADIMA

Antifašizam je temelj crnogorske prošlosti i zaloga njene budućnosti. Zato je borba protiv svih vidova fašizma, koji se mada u II svjetskom ratu pobijeđen u različitim oblicima ponovo javlja, trajni zadatak i boraca i antifašista  koji su učenicima u nekoliko osnovnih i srednjih škola  govorili o ratu i revoluciji.

U svim školama gdje su bili predstavnici Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore sa puno pažnje učenici i njihovi predavači slušali su priču  o pobjedi nad fašizmom ali i obaveze mlade generacije da nastave svijetlu tradiciju svojih predaka.

Učenicima OŠ „Sutjeska“ u Podgorici obratio se  Andrija Nikolić , borac sa Neretve i  Sutjeske i predsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore koji je istakao da je  zadatak njegove generacije bio da vrate slobodu a obaveza mladih je da je čuvaju a to se najbolje čini radom i učenjem.

O velikoj epopeji, o Petoj ofanzivi na Sutjesci čije ime nosi ova škola srčano je govorio Slobo Simović, član Predsjedništva SUBNORA.  Najmlađima je poruku uputila i Sofija Klikovac , član Predsjedništva SUBNORA sa željom da mir bude budućnost svijeta.

Direktor ove škole Vesko Gagović je istakao da je ovo samo početak saradnje koja i školu i borce obavezuje.

Učenici i predavači  u Gimnaziji „Slobodan Škerović“  toplo su pozdravili poruke prof. dr Ljubomira Sekulića, borca i potpredsjednika SUBNORA.  U Gimnaziji „25. maj „ u Tuzima i ove godine istorijske činjenice na poseban način mladima je približio akademik Zuvdija Hodžić, potpredsjednik SUBNORA u prisustvu Ćetka Radonjića, člana Predsjedništva SUBNORA  i Smaja Đoković.

Posebnu pažnju privuklo je predavanje dr. Novaka Adžića u Ekonomskoj školi „Mirko Vešović“ , zatim Zorana - Boba Raičevića i Mila Đurovića  u školi „Ivan Uskoković“ i učesnika rata Moma Vučinića u školi „Spasoje Raspopović“.

U Medicinskoj školi uz punu pažnju učenika istorijske činjenice saopštio je Slobodan Simović, u srednjoškolskom centru u Nikšiću govori je Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNORA Nikšić, u školi „Mladost“ u Tivtu admiral Branko Mamula i Dragiša Ćosović, predsjednik UBNOR-a Tivta dok je učenicima Beranske gimnazije „Panto Mališić“ govorio Jovan Mališić. Učenici gimnazije „Petar I “ iz Danilovgrada,  na ovu temu radiće nagradni  pismeni  zadatak  u organizaciji UBNOR-a i antifašista Danilovgrad.