Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PODSJEĆANJA: PRIJE SEDAM DECENIJA U KOLAŠINU ODRŽANA CENTRALNA PROSLAVA 13. JULA – DAN PONOSA I NADAHNUĆA


KOLAŠIN – Bila je to najveća svetkovina koju pamti kolašinski kraj. Ulice su vrvjele od raspjevane vojske i naroda.

Divljenje svijeta

Grad, koji se sa pravom ponosi time što je bio ratna prijestonica Crne Gore, zapamtio je dosta istorijskih događaja koji su usmjerili crnogorsku državotvornu i slobodarsku istoriju. Predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašina Gojko Vlahović smatra da je, uz zasijedanja ZAVNO-a, AFŽ-a, omladine, među najvažnijim događajima upravo centralna proslava 13. jula, organizovana u Kolašinu 1944. godine.

- Na taj način obilježena je i trogodišnjica ustanka naroda Crne Gore, a znamo koju je energiju nosio taj opštenarodni otpor koji je zadivio i Evropu i svijet, kako one koji su bili porobljeni, tako i one koje je fašizam tek okrznuo. Nakon tri godine herojske borbe, vidjelo se da se širi prostor slobode, da žrvte nijesu bile uzaludne i da pred Crnom Gorom stoji još jedna pobjeda – priča Vlahović.

On se prisjeća noći između 12. i 13. jula, kada se sa svih strana dolazilo u Kolašin. Iz svakog kolašinskog sela stizale su kolone. Mladi i stari, rodoljubi i iz drugih srezova – andrijevičkog, beranskog, bjelopoljskog, podgoričkog, šavničkog… Treće zasijedanje ZAVNO-a, čitanjem Titovog telegrama, otvorio je dr Niko Miljanić.

- Nakon uvodnog dijela, svi učesnici zasijedanja otišli su u Smailagića Polje, gdje je održana centralna proslava. Događaj je izmješten iz centra iz predostrožnosti, zbog mogućih napada iz vazduha. Između svečane bine i naroda promarširala je Peta proleterska brigada, a poslije svečanog mitinga nastavljeno je narodno veselje – sjeća se Gojko Vlahović.

Ponovo država

U Kolašinu je održano zasijedanje ZAVNO-a Crne Gore i Boke. ZAVNO je prerastao u CASNO (Crnogorska antifašistička skupština narodnog oslobođenja), pa je tako u Kolašinu konstituisano najviše zakonodavno tijelo Crne Gore kao ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Samoopredjeljenje naroda Crne Gore bilo je u saglasnosti sa odlukama Drugog zasijedanja ZAVNOJ-a – Crna Gora počela je da se vraća samoj sebi.

Veliki odjek

Treće zasijedanje ZAVNO-a i obilježavanje 13. jula imalo je veliki odjek na svakom pedlju Jugoslavije, pa i šire. Na svečanosti su govorili Ivan Milutinović, Blažo Jovanović, predstavnici NOV-a iz Srbije, Bosanske Krajine, Hercegovine, istočne Bosne, Dalmacije. Poruke sa svečane bine uputili su i predstavnici vojnih misija SSSR-a, SAD-a, Velike Britanije, kao i narodnooslobodilačke vojske Albanije.

Svečanost u Smailagića Polju snimali su sovjetski ratni reporteri, potpukovnik Ješukin i kapetan Muromcev.

Bombardovanje

Dan nakon svečanosti, Kolašin je doživio bombardovanje. Njemački avioni prekrili su nebo iznad grada, ali stanovništvo je na vrijeme obaviješteno, pa je uspjelo da se skloni. Grad je porušen, pričinjena je ogromna materijalna šteta, a tokom bombardovanja poginula je jedna starica.

Neđelja, 11 sati, Breza

Gojko Vlahović najavljuje da da će i ove godine 13. jul, Dan ustanka i Dan državnosti, biti obilježen kako zaslužuje.

- U neđelju, 13. jula, u 11 sati na Spomen-kompleksu na Brezi počeće svečani program u kome će učestvovati KUD Mijat Mašković“. Pozivam pristalice antifašizma svih generacija da budu na Brezi i tako daju doprinos čuvanju i nadgradnji državotvornog i slobodarskog crnogorskoh duha – kazao je Vlahović.

Dr. Drašković

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/07/08/podsjecanja-prije-sedam-decenija-u-kolasinu-odrzana-centralna-proslava-13-jula-dan-ponosa-nadahnuca/#.U7-rbelZqUk