Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OPOMENA ZA REGION

Piše: Ilija Despotović

Događaji u Makedoniji (Kumanovu) su zlokoban dokaz da je Balkan još veoma daleko od stanja pacifikacije, stabilizacije i evropeizacije. Naš region, nema sumnje, nakon određenog perioda koji je nagovještavao proces prevazilaženja istorijskih frustracija, međunacionalnih konflikata i velikodržavnih projekata, ipak, ostaje ono što je Evropa davno opisala kao „bure baruta“.
Sada je sasvim jasno, valjda i onima koji u to nijesu uvjereni, i onima koji su nerealni optimisti, i onima koji svjesnom relativizacijom problema pokušavaju da prikriju svoje neostvarene ciljeve, ili da ih iskoriste za sopstvene političke pozicije na unutrašnjoj političkoj sceni u svojim zemljama, da na Balkanu još ništa nije konačno u geopolitičkom uređenju ovog prostora.

Prije svega, ima više indicija (nije samo u pitanju kumanovski konflikt, nije samo Makedonija u pitanju), koje upućuju na to da ovdje i dalje žive, čak i jačaju, ambicije daljeg „pospremanja“ regiona, u međuetničkim i međudržavnim relacijama.

Nakon kumanovskih događaja, nameću se određeni zaključci. Prvo - da i vlasti i opozicija u svim zemljama regiona treba najozbiljnije da shvate opasnosti od novih oružanih konflikata, pa i ratova, na Balkanu, i da dosljedno, bez međusobne sujete i politikanstva, djeluju na očuvanju mira, stabilnosti i jačanju procesa evropske integracije regiona.

Drugo - Evropa (Evropska unija), SAD , Rusija, sve relevantne međunarodne organizacije i asocijacije treba da nepokolebljivo, politički kredibilno, osude sve pokušaje destabilizacije regiona, a posebno manifestacije radikalizma na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i u kontekstu eventualnog prekrajanja međudržavnih granica.

Bilo bi politički licemjerno ako bi moćni evropski i svjetski faktori Balkan koristili kao zonu za njihovo međusobno odmjeravanje snage, čega smo bili svjedoci u prošlosti, pa i danas. Dosta je ovom regionu sukoba, ratova, etničkog čišćenja, progona, masovnih grobnica, ratnih zločina, izbjegličkih patnji.

Evropska unija bi trebalo da određenim razvojnim projektima doprinese međudržavnoj integraciji u regionu, ali i regiona u samu Uniju. Mora se, u svakom slučaju, više okrenuti regionu. Političari, mediji, ali i intelektualci, ne bi trebalo da ponavljaju floskulu o Balkanu kao „buretu baruta“, već je neophodno da na najdjelotvorniji način daju doprinos trajnom miru na Balkanu, njegovom napretku i evropeizaciji.

Treće - politički akteri u Crnoj Gori, vlast i opozicija, sve relevantne političke partije, mediji, nevladine organizacije, lokalne samouprave , obrazovne institucije, vjerske zajednice,treba da se sa najvišim stepenom odgovornosti odnose prema političko-bezbjednosnoj situaciji u regionu i našoj zemlji. Posebno je važno da se ničim ne naruše međunacionalni sklad, multikonfesionalnost i multikulturalnost crnogorskog društva.

U svakoj njihovoj riječi, u svakom njihovom stavu, u svakom njihovom potezu - mir i država moraju biti na prvom mjestu.

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore će tome dati svoj doprinos.