Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

OBILJEŽEN ZAVRŠETAK OBNOVE SPOMENIKA POSVEĆENIH TEKOVINI NOB-A

Sjećanje na borce za slobodu

Polaganjem cvijeća na spomenobilježja palim borcima, u dvorištu škole „Jovan Gnjatović“ u Vraćenovićima kod Nikšića, predstavnici Opštine, SUBNOR-a i antifaštita i Vojske Crne Gore, ozvaničen je završetak obnove tih spomenika. Radove na restauraciji, kazao je predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović, izveo je Centar za restauraciju i konzervaciju i to u okviru „Programa podrške razvoju kulture Nikšića”. Dvorište škole u Vraćenovićima, istakao je Grbović, prostor je sa najviše spomenobilježja u Crnoj Gori, što je potvrda da je istorija tom kraju ostavila mnoge datume i imena za sjećanja.

Spomenik podignut borcima i žrtvama fašizma nalazi se između Grahovca i Vučjeg dola, a u dvorištu škole su biste Jovana Gnjatovića, Veljka Aleksića, Rada Komnenića, braće Milovana i Radovana Papića, spomenploča iz 1904. godine, te jedna posvećena formiranju narodnooslobodilačkog odbora opštine vučedolske i savjetovanju vojnopolitičkih rukovodilaca Crne Gore, Boke i Hercegovine.

- Očuvanje i obnavljanje spomenika još jedan je dokaz da Nikšić i Nikšićani ne zaboravljaju čistotu htjenja i ideja za koje su se borili naši preci. Danas im ovdje odajemo duboku zahvalnost svima koji su nesebično dali živote kako bi mi sada živjeli u slobodnom i demokratskom društvu – rekao je Grbović.
Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Ljubo Sekulić zahvalio se lokalnoj upravi Nikšića i upravi škole „Jovan Gnjatović” na brizi i očuvanju spomen-obilježja junacima koji su život dali na oltaru slobode.

- Današnjim činom, nakon 70 godina, potvrdila se istina da oni junaci i heroji koji su položili život za slobodu naroda žive više od svog života. Njihova imena su ušla u istoriju Narodnooslobodilačke borbe i uklesana su zlatnim slovima na spomenobilježjima – kazao je Sekulić.
U dvorištu škole u Vraćenovićima priređen je kulturno-umjetnički program, koji je vodio glumac Miro Nikolić, a učešće je uzeo KUD „Zahumlje”.

B.B.

Izvor: Dan
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2014-09-30&clanak=454661&naslov=Sje%E6anje%20na%20borce%20za%20slobodu