Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aktuelnosti

Obilježeno sedam decenija od pogibije narodnog heroja Marka Martinovića

Grudima na cijev neprijateljskog mitraljeza

U velikoj odbrani Kolašina koja se desila prije sedamdeset godina, uz ostala herojstva, posebno se izdvojio herojski čin mladog Cetinjanina kojim je „ućutkano“ strateško važno mitraljesko gnijezdo na Barutani

KOLAŠIN, 05.010.2013. god.

Delegacija Udruženja boraca i antifašista Kolašina, juče je položila vijenac na spomenik Marku Martinoviću, narodnom heroju koji je poginuo na Barutani iznad Kolašina prije sedam decenija.Herojstvo koje je uradio omladinac Marko Martinović je jedno od onih koje je obilježilo Narodno oslobodilački rat, kazao je Gojko Vlahović, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Kolašina.

On je podsjetio da su se krajem septembra i početkom oktobra 1943 godine vodile žestoke borbe za odbranu Kolašina. U šestodnevnoj odbrani Kolašina glavni teret borbe su nosili Četvrta crnogorska brigada i italijanski bataljon kapetana Rive, a značajan doprinos su dali Vasojevićki bataljon kao i bataljoni Druge poroleterske, Treće Sandžačke i Druge dalmatinske brigade.Četvrta crnogorsla proleterska brigada je imala 20 poginulih boraca a medju njima i komandante Prvog i Trećeg bataljona, Mila Lubardu i Miroja Žarića kao i rukovodioca Politodjela Juricu Ribara.

"Herojski načn na koji je poginuo Marko Martinović, gotovo da je obilježio odbranu Kolašina krajem septembra i početkom oktobra 1943 godine.Grad je bio pod višednevnom opsadom mitraljeske vatre.Marko je bio bombaš i kada je vidio kako mu ginu drugovi od jednog mitraljeza koji je bio postavljen na uzvišenju Barutani, sa bombom je grudima zatvorio cijev mitraljeza i tako uništio neprijateljski bunker", podsjetio je Vlahović.

Barutana, brdo iznad Kolašina, je decenijama prepoznatljivo po spomeniku koji je prije više od pola vijeka, podignut u slavu Marka Martinovića.Na spomeniku piše: "U sjećanju crnogorsdkog naroda i omladine, vječno će ostati živa slika junačke smrti omladinca, narodnog heroja Marka Martinovića, borca Četvrte crnogorske brigade, koji je 5 oktobra 1943 godine na Barutani, svojim prsima zatvorio cijev neprijateljskog mitraljeza“. Slova koja treba čitati i pamtiti...

Tekst i foto: Dr. Drašković

Kolašin mora da bude svetilište...“

Herojske borbe kojima je Kolašin odbranjen od velike neprijateljske ofanzive, bile su razlog da štab Drugog udarnog korpusa, objavi proglas kojeg su potpisali Peko Dapčević i Mitar Bakić. U proglasu se ozmeđu ostalog kaže: "Od danas Crnogorci i Bokelji, Kolašin mora da bude svetilište svih poštenih patriota naše napaćene i nikad nepokorene Crne Gore i Boke, mjesto čije ime zove na jedinstvo svih narodnih snaga za borbu protiv njemačkih fašista i izmećara..."