Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

U LJUBOTINJU KRAJ CETINJA ODRŽANA CENTRALNA PROSLAVA 13. JULA DANA DRŽAVNOSTI CRNE GOREA

Ideja slobode za crnogorce oduvijek predstavljala izraz zrelosti, principa i tradicije

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović: Ovaj datum, prije svega, treba da nas podśeti na tekovine antifašizma, a time i na ideje sloge i zajedništva – koje su ukorijenjene u našoj prošlosti, na koje se oslanja naša sadašnjost i bez kojih nema budućnosti
Predśednik cetinjskog UBNOR-a Stevan Radunović: Ako bismo doprinos NOB-u mjerili brojem učesnika, brojem prvoboraca, narodnih heroja, visokih oficira, komandanata i komesara i brojem onih koji su, nažalost, poginuli u toj borbi, prema broju stanovnika, vjerujem da nema dijela tadašnje Jugoslavije koji bi bio ispred Ljubotinja ili ravan njemu

Ovogodišnja centralna svečanost povodom 13. jula Dana državnosti Crne Gore održana je u mjestu Ljubotinj kraj Cetinja. Organizator svečanosti bili su SUBNOR Crne Gore i Opština Cetinje, a tom prilikom otkriven je obnovljeni spomenik palim borcima iz ovog kraja. Događaju su, pored brojnih građana, prisustvovali i predśednik Crne Gore Filip Vujanović, predśednik SUBNOR-a Andrija Nikolić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović.

Bogdanović je tim povodom naglasio značaj 13. jula kao datuma koji ima posebnu težinu u crnogorskoj istoriji.

Crnogorska sloga motivisala hrabre ustanike

„Ovaj datum, prije svega, treba da nas podśeti na tekovine antifašizma, a time i na ideje sloge i zajedništva – koje su ukorijenjene u našoj prošlosti, na koje se oslanja naša sadašnjost i bez kojih nema budućnosti. Iz tog narodnog zajedništva, uostalom, proistekao je 13. jul 1878. godine, kada je Crna Gora stekla međunarodno priznanje. A crnogorska sloga motivisala je hrabre ustanike da 13. jula 1941. godine krenu u otpor okupatoru – kao prvi nosioci iskre slobode u utamničenoj Evropi”, kazao je on.

Prvi čovjek Prijestonice istakao je i da je ideja slobode, kao ideja koja spaja, za Crnogorce, zahvaljujući snažnim događajima, „oduvijek predstavljala izraz zrelosti, principa i tradicije”.

„Tako je i sa 13. julom – datumom kojeg se śećamo sa posebnim poštovanjem, naročito zbog svih naših predaka, sviknutih na iskušenja i stradanja, čije je slobodarsko djelo za nas uzor i vodilja”, naveo je on.

Dužni smo da ideju antifašizma njegujemo i razvijamo

Predśednik cetinjskog UBNOR-a Stevan Radunović izrazio je zadovoljstvo što se praznik ove godine obilježava baš na Ljubotinju.

„Ljubotinj je to zaslužio doprinosom koji je dao NOB-u. Ako bismo taj doprinos mjerili brojem učesnika, brojem prvoboraca, narodnih heroja, visokih oficira, komandanata i komesara i brojem onih koji su, nažalost, poginuli u toj borbi, prema broju stanovnika, vjerujem da nema dijela tadašnje Jugoslavije koji bi bio ispred Ljubotinja ili ravan njemu”, rekao je on i dodao: „U Drugom svjetskom ratu ostvarena je pobjeda nad fašizmom, ali to ne znači da je on za svagda iskorijenjen. Stoga smo dužni da ideju antifašizma njegujemo i razvijamo. To je naš dug prema borcima koji su izvojevali pobjedu i naša obaveza prema sadašnjim i budućim generacijama.

”Na spomenik palim borcima vijence su položili predstavnici SUBNOR-a Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vojske Crne Gore, Prijestonice Cetinje, Mjesne zajednice „Ljubotinj”, kao i članovi SUBNOR-a Opštine Bor u Srbiji.

N.N.

Izvor: Prosvjetni rad
http://www.zuns.me/prosvjetnirad/broj37_2015/2015_37.pdf