Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NA LAZINAMA KOD DANILOVGRADA OBILJEŽENO 70 GODINA OD STRIJELJANJA SKOJEVACA: VJEČNO PLAMTE JULSKE VATRE MLADIH

DANILOVGRAD – Monumentalni spomenik na Lazinama kod Danilovgrada preksinoć je ponovo okićen cvijećem. Akademija „Daleka braćo moja“, u okviru tradicionalne manifestacije „Julske vatre mladih“, održana je povodom sedam decenija od strijeljanja 52 mladih u osvit slobode, pred kraj Drugog svetskog rata.

U prisustvu porodice i rodbine strijeljanih skojevaca, velikog broja građana i uglednih zvanica iz javnog i društveno-političkog života Danilovgrada i Crne Gore, na ovaj istorijski događaj podsjetila je ministarka nauke Sanja Vlahović.

Stradanje

- Na ovom mjestu, u zoru 23. jula 1944. godine život su nepravedno izgubili hrabri i odvažni mladići i djevojke iz ovog junačkog i slobodarskog kraja. Gledali su u sunce da bi im smrt lakše pala, ali nijednog trenutka nijesu ustuknuli pred neprijateljskim cijevima dajući život za svoju rodnu grudu. Njihovi životi i njihova žrtva su sunce i vječita zublja za generacije koje su došle poslije njih, ali i one koje će doći poslije nas. Upozoravaju da je sloboda najveća vrijednost pred kojom ničice pada čak i ljudski život – rekla je Vlahović.

U ime lokalne uprave i Udruženja boraca NOR-a i antifašista Danilovgrada govorio je Vujadin Šaranović.

- Prošlo je sedam decenija od dana kada su krvoločne i zloglasne jurišlije Pavla Đurišića strijeljale dične šćeri i sinove ovoga kraja. Njihova jedina krivica bila je što su ponosno stajali u stroju istomišljenika koji su odbili da služe okupatoru, nego su, takoreći goloruki, udarali na neprijateljske bajonete i njihove doušnike, ginući za najuzvišeniju stvar ljudskog roda – slobodu. Njima pripada slava i nezaborav, a uvaženim porodicama i rodbini ostaje na ponos što su ih takve imali. Zato svima nama, a posebno mladim generacijama, ostaje trajna obaveza da uče na njihovim primjerima i čuvaju njihova djela od zaborava – kazao je Šaranović.

Prošlost

Sjećanja na dane ratnog vihora saopštili su zatvorenici iz zloglasne Jusovače Dragiša Kalezić i Luka Vukčević, kao i skojevka Milena Katnić.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu nastupili su orkestar Vojske, muzička grupa ,,Alata“, kantautor Slobodan Kovačević, solistkinja Danica Nikić i dramski umjetnici Slobodan Marunović, Ivana Mrvaljević i Petar Burić. Pozornicu su ukrasili izviđači i članovi folklornog ansambla ,,Oro“ u crnogorskim nošnjama. Program na Lazinama režirao je novinar i publicista Dragan M. Đurović.

B. Kadić

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/07/23/na-lazinama-kod-danilovgrada-obiljezeno-70-godina-od-strijeljanja-skojevaca-vjecno-plamte-julske-vatre-mladih/#.U9jHfelZqUk