Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

KOMENTAR

Zidani most

Piše: Milenko A. PEROVIĆ

Na cijelom prostoru Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu jedina jugoslovenska i jedina istinski otadžbinska i jedina prava vojska bili su partizani predvođeni Komunističkom partijom Jugoslavije! „Jugoslovenska vojska u otadžbini“ nije bila jugoslovenska niti se borila za bilo kakvu Jugoslaviju.

Pod plaštom pijeteta prema „nevinim žrtvama“ i demagogijom o „sazrelosti crnogorskog društva“, određene političke „strukture“ očito pokušavaju „pomiriti“ antifašizam i fašizam. Tačnije, pokušavaju rehabilitirati četništvo kao kriptofašističku ideologiju i kolaboracionistički pokret. Šta drugo može kazivati činjenica da je zvanična delegacija države Crne Gore - koju su činili ambasador u Sloveniji i izaslanik predśednika Crne Gore - položila vijenac na četničko spomen-obilježje u Kamniškoj Bistrici?! Laž voli i podržava laž. Raduje joj se i odaje joj poštovanje. Laž namjere državne delegacije Crne Gore susrela se s lažnim spomenikom „vojnicima Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, narodu i svještenstvu Crnogorsko-primorske mitropolije, umorenim bez suda i presude poslije završetka rata 1945. godine“. Laž je da je ikada zaista postojala „Jugoslovenska vojska u otadžbini“. Tako se samo lažno predstavljalo ono što nikada nije bilo jugoslovensko, što nikad nije bilo vojska, što nije imalo otadžbine! Na cijelom prostoru Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu jedina jugoslovenska i jedina istinski otadžbinska i jedina prava vojska bili su partizani predvođeni Komunističkom partijom Jugoslavije! „Jugoslovenska vojska u otadžbini“ nije bila jugoslovenska niti se borila za bilo kakvu Jugoslaviju. Bila je kriptofašistička kolaboracionistička „vojska“ koja se genocidnim radnjama borila za „Veliku Srbiju“. Nije ona bila vojska, nego paramilitarna organizacija koja je stalno - osim protiv partizana - fingirala borbu. Nje su se i zapadni saveznici morali odreći. Ne zato što nijesu znali da je ona od početka do kraja bila zasnovana na velikoj laži, nego što tu laž više nijesu mogli instrumentalizirati za svoje političke potrebe na balkanskom prostoru. Jedina istinska otadžbina te „vojske“ bilo je primitivno diluvijalno zlo! Laž je da je većina fašista, kriptofašista i kolaboranata – crnogorskih, srpskih, hrvatskih, bošnjačkih, makedonskih i slovenačkih – poslije Drugog svjetskog rata „umorena bez suda i presude“. Naprotiv, sudio im je sud nad kojim nema više instancije ni poništenih presuda ni rehabilitacije. Sudio im je sud povijesti! Grdno se vara svako ko misli da se može varakati i davijati s tim strašnim sudom. Na njemu se može lažunjati do mile volje, ali ga još niko prevario nije!

Mnogo je i premnogo mjesta u okolini na kojima su Crnogorci stradali za Crnu Goru i njenu slobodu. I ne nađe se nikad nikakva državna delegacija Crne Gore da ih pośeti i podśeti da njihove žrtve nijesu uzaludne ni zaboravljene. Ista naopakost u državnom i nacionalnom samorazumijevanju čini zakonomjernim što je državna delegacija Crne Gore poslata na jedino mjesto na planeti đe joj nikada nije smjelo biti mjesta! Otišla je na Zidani most kao mjesto faktičkog i simboličkog potpunog sloma crnogorskoga četništva u Drugom svjetskom ratu pod izgovorom da „civilizacijski iskažu odnos prema nevinima“. U slomu četništva od partizanske ruke stradao je određeni broj nevinih ljudi. To duboko ljudski žalosti svakoga ko ima normalne moralne predstave. No, na istom mjestu zaslužena kazna stigla je mnoge fašiste, kolaboracioniste i ratne zločince. Sve i da je šćela, državna delegacija Crne Gore nije mogla razdvojiti pijetet prema nevinim žrtvama od poklonjenja nad grobovima zlikovaca. Način takvoga razdvajanja još niko pronašao nije niti će! Države s pametnim i dobronamjernim dužnosnicima izbjegavaju svaki čin ili gest koji bi implicirao odavanje počasti ratnim zločincima. Kao i komšijske zemlje, Crna Gora je u ozbiljnom manjku takvih dužnosnika. Bila ona toga svjesna ili ne, njezina je delegacija u Kamniškoj Bistrici poklonila se śenima četničkih zlikovaca! Indirektno ih je time amnestirala od odgovornosti za sve ratne zločine koje su učinili, za nacionalnu izdaju i kolaboraciju. Amnestirala ih je i od odgovornosti za ratno ludilo koje ih je navelo da na „zli put“ povedu i svoje porodice. Prevareni najprije od svoga „komandanta Draže“ - i varani od svojih ratnih saveznika od Vezirovog do Zidanog mosta - oni su u stradanje i propast povukli i one kojima ni dlaka s glave ne bi falila da su ostali u Crnoj Gori. Četničku nejač i mnoge zavedene budalčine na Zidani most doveli su četnički zločinci. Nevini su platili za četničke zločine, četničku glupost i četničku patološku zadrtost.

Potonje što je potrebno Crnoj Gori - danas i bilo kad - je rehabilitacija četništva. Đe ima četništva, nema Crne Gore!

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-06-19/#3/z