Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SVEČANOM AKADEMIJOM PROSLAVLJENO 70 GODINA OD OSLOBOĐENJA PLAVA I GUSINJA

Jubilej za poštovanje

U borbama protiv okupatora, pod zastavom slobode učestvovalo je 1.600 boraca iz Plava i Gusinja, a poginulo ih je 296, istakao je Vukman Komatina

PLAV - Svečana akademija povodom proslave 70 godina od oslobođenja Plava i Gusinja od fašističkog okupatora i njegovih slugu, održana je juče u Plavu. Pozivajući da se minutom ćutanja oda pošta palim borcima, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Plava Vukman Komatina podsjetio je na ratnu generaciju nekadašnje jugoslovenske države koja je pod zajedničkom zastavom slobode krenula u vitešku borbu iz koje su se vratili kao pobjednici.

- Dragi drugovi i drugarice, naša današnja svetkovina je prilika da se sjetimo slavne prošlosti ovoga kraja, Crne Gore i Jugoslavije. Da se sjetimo 17. oktobra, dana kada su Plav i Gusinje oslobođeni od mraka fašizma i s pijetetom evociramo uspomenu na junake i njihovu žrtve koju nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti. Ni sedam decenija dug period ne može da izbriše tragove i sjećanje na hrabre revolucionare i borce ovog kraja. U borbama protiv okupatora, pod zastavom slobode učestvovalo 1.600 boraca iz Plava i Gusinja, a poginulo ih je 296. Naša boračka organizacija se uz dužno poštovanje sjeća njihovih imena koja su zlatnim slovima upisana u istoriji našega kraja i Crne Gore - naglasio je Komatina.

Predsjednik Skupštine opštine Plav Izet Hadžimušović istakao je čast i zadovoljstvo što može da učestvuje u jubileju obilježavanja 70 godina od oslobođenja Plava, gdje su, kako je naglasio, posebno potvrđene tekovine NOR-a.

- Parola bratstvo-jedinstvo zamijenjena je sličnom devizom, a to je multietnički sklad. Plav i svi njegovi građani su srećni što se mogu pohvaliti takvim jednim skladom, za koji ste prije svih zaslužni vi koji ste se borili za bratstvo i jedinstvo, a mlađe generacije očuvale multietnički sklad, po kojem je opština Plav i prepoznatljiva. U nadi da ćemo sledeće praznike dočekivati u ekonomski razvijenijem Plavu, srdačno vas pozdravljam - kazao je Hadžimušović. Svečanoj akademiji prisistvovali su i predsjednica Opštine Gusinje Anela Čekić i predsjednik SO Gusinje Elvis Omeragić, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Zuvdija Hodžić, kao i članovi te organizacije Ćetko Radonjić i Slobo Simović. U čast jubileja kulturno-umjetnička društva iz Plava i Gusinja izvela su prigodan program.

N.V.

Izvor: Dan
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Regioni&clanak=457575&datum=2014-10-18&naslov=Jubilej%20za%20po%B9tovanje