Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Na Cetinju uz vojne počasti sahranjen Jovo Kapičić – Odlazak neustrašivog borca

 

Lik Jova Kapičića ostaće besmrtan, a sjećanje na njegovu privrženost ideji slobode, revolucije, a prije svega na njegovu ljubav prema Crnoj Gori ostaće trajno – kazao je Aleksandar Bogdanović

CETINJE – Na cetinjskom Novom groblju u četvrtak je, uz vojne počasti, sahranjen narodni heroj i penzionisani general Jugoslovenske narodne armije Jovo Kapičić.

Na Cetinju uz vojne počasti sahranjen Jovo Kapičić Odlazak neustrašivog borcaSahrani su prisustvovali premijer Milo Đukanović, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, ministar kulture Branislav Mićunović, gradonačelnici Cetinja i Danilovgrada Aleksandar Bogdanović i Branislav Đuranović, predstavnici SUBNOR-a i brojni drugi politički, kulturni i javni radnici.

Posljednji pozdrav

U ime SUBNOR-a i antifašista Crne Gore od Kapičića se oprostio Ljubomir Sekulić.

- U zemlji i narodu u kojem je, kako je govorio Sveti Petar Cetinjski, dosta živio svako ko je umro kao slobodan čovjek, Jovo je imao dug i častan život. Neustrašivi borac, junak po svemu nalik i ravan onima o čijem herojstvu, čestitosti i pravdoljubivosti i ljudskosti je neprestano slušao. Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog od njih – kazao je Sekulić.

On je rekao da je Kapičić trajni primjer sadašnjim i budućim generacijama da samo borba za ideale i vrijednosti crnogorske tradicije i NOB-a, našem i njihovom životu daju puni smisao.

Sekulić je poručio i da „Jovo Kapičić ostaje heroj u gradu heroja i gradu heroju da zajedno, kao ona Njegoševa luča sa Lovćena, svijetle vječno nad Crnom Gorom, obasjavajući i njih, i njen i naš put kroz vrijeme i budućnost“.

U ime porodice prisutnima se zahvalio Jovov sin Dragan Kapičić, kazavši da je njegova posljednja želja bila da „ode kući u Crnu Goru“.

Komemoracija

Na Cetinju je u četvrtak prijepodne održana komemorativna sjednica povodom smrti Kapičića, na kojoj je govorio gradonačelnik prijestonice Aleksandar Bogdanović.

- U slučaju našeg Jova Kapičića, trag koji je za sobom ostavio tokom života, zauvijek će ostati neizbrisiv. Na taj način, njegov će lik ostati besmrtan, a sjećanje na njegovu privrženost ideji slobode, revolucije, a prije svega, na njegovu ljubav prema Crnoj Gori, ostaće trajno – rekao je on.

On je istakao kako životni vijek Jova Kapičića simbolizuje neprestanu borbu i nesalomivi duh.

- Njegov život je govor istorije jedne generacije koju Crna Gora neće nikad zaboraviti. Neće ni moći, jer sve dok je bude, a biće je vječno, on i njegovi biće svjetionici žrtve, hrabrosti, odvažnosti, gdje su mač i knjiga, srce i um, branili i odbranili Crnu Goru do današnjih dana, da bi bila dom naših sinova i djece i njihove djece za sva vremena. Jovo nikada nije ostario, njegova misao uvijek je bila svježa i mlada, baš kao što je volio mlade, jer je gledao u mladost budućnosti, ne dopuštajući da starost prošlosti upravlja njegovim životnim koracima – naglasio je on.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Filip Vujanović, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, kao i predstavnici brojnih institucija i organizacija i građani.

J. Đukanović

Izvor: Pobjeda, 13. decembar 2013. http://www.pobjeda.me/2013/12/13/na-cetinju-uz-vojne-pocasti-sahranjen-jovo-kapicic-odlazak-neustrasivog-borca/#.UrCEbdF3uUl

Izvor: Pobjeda (http://www.pobjeda.me/2013/12/13/na-cetinju-uz-vojne-pocasti-sahranjen-jovo-kapicic-odlazak-neustrasivog-borca/#.UrCEbdF3uUl)