Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DELEGACIJA SUBNOR-A CRNE GORE I PREDSTAVNICI KIC-A POLOŽILI VIJENAC ISPRED BISTE BUDA TOMOVIĆA

Heroj nije zaboravljen ni 101 godinu nakon rođenja

Sjećajući se Buda Tomovića, sjećamo se mnogih njegovih drugova saboraca koji su radili, borili se i bili aktivni učesnici NOB-a – kazao je predsjednik SUBNOR-a glavnog grada Borislav Banović

Povodom obilježavanja 101. godišnjice rođenja narodnog heroja Buda Tomovića, čije ime već 50 godina nosi Kulturno-informativni centar u glavnom gradu, predstavnici te ustanove sa delegacijom Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore juče su položili vijenac pored biste ispred KIC-a.

Vijenac je položila direktorica te ustanove Snežana Burzan, zajedno sa pomoćnikom Zoranom Šoškicem i potpredsjednikom SUBNOR-a glavnog grada Zoranom Raičevicem. Direktorica KIC-a istakla je kako već 50 godina, od otvaranja, ova javna ustanova gaji slobodarski duh i antifašisticku tradiciju.

Prisutnima se obratio i predsjednik SUBNOR-a glavnog grada Borislav Banović.

- Sjećajući se Buda Tomovića, sjećamo se mnogih njegovih drugova saboraca koji su radili, borili se i bili aktivni učesnici NOB-a. Zahvaljujemo im na njihovim žrtvama. Dužni smo da se sjecamo tih žrtava, a pogotovo na dan njihovog rođenja i smrti – rekao je Banović. On je istakao da je Budo Tomović bio jedan od najmlađih revolucionara crnogorskog predratnog i ratnog pokreta, sve do smrti 1942. godine. Kako je rekao, Budo Tomović je, kao advokat, često puta branio sirotinju besplatno.

Poginuo je dok je obilazio svoje jedinice sa kojima je učestvovao u ratu - 20. marta 1942. godine naišao je na neprijateljsku kolonu koja ga je sačekala na Crkvinama.

Netačna godina na bisti ispred KIC-a stoji pola vijeka

Na bisti Buda Tomovica, kao godina njegovog roenja urezana je 1915. Meutim, tacan datum njegovog roenja je 21. septembar 1914. godine.

Godinu 1914. kao godinu roenja ovog istaknutog heroja naveo je predsjednik SUBNOR-a glavnog grada Borislav Banovic juce u govoru.

Isti podaci zabilježeni su i u knjizi ,,Narodni heroji Jugoslavije“, koju je 1975. godine izdao Institut za savremenu istoriju ,,Mladost“ – Beograd, a koju nam je u prostorijama Udruženja boraca pokazao Banovic.

Direktorica KIC-a ,,Budio Tomovic“ Snežana Burzan kazala je da je bista postavljena nekoliko godina poslije otvaranja ove javne ustanove 1965. godine.

1914. godine rođen je Budo Tomovic, a ne 1915.

I. MITROVIC

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-09-22/#15/z