Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Govor prof. dr Ljubomira Sekulića na sahrani narodnog heroja Jova Kapičića

 

Poštovane građanke i građani,

Dragi prijatelji,

Porodico Jova Kapičića,

Pripalo mi je da  u ime SUBNOR-a i antifašista Crne Gore organizacije čiji je član od njenog osnivanja prije 65 godina do posljednjeg dana bio, se oprostim od druga Jova, čovjeka s  kojim smo se ponosili  u ratu i  miru  jer je  služio  za primjer  kako se valja boriti i živjeti za svoju Crnu Goru.

Voljeli smo ga i cijenili svjesni koliko njegov lik i djelo  podižu ugled našoj organizaciji u svakoj prilici i na svakom mjestu.

Drugarice i drugovi,

Postoje ljudi čijeg smo značaja i veličine svjesni i dok su živi.

Postoje i oni čiju veličinu shvatimo tek kad je izgubimo. Jovo Kapičić pripada prvoj kategoriji.

Rođen u Gaeti, u izbjeglištvu, u sredini u kojoj se nakon Božićnog ustanka za oslobođenje Crne Gore našla njegova porodica, Jovo Kapičić je svojim prvim koracima bio predodređen da živi za slobodnu Crnu Goru, sanjao o njoj, borio se za nju, u toj borbi i ljubavi posvećujući i svoj život, spreman da ga u svakom trenutku žrtvuje.

Ti sa herojskim  znamenjem tvoja hrabra porodica sa četiri partizanske spomenice.

U zemlji i narodu, u kojem je kako je govorio sveti Petar Cetinjski – dosta živio svako ko je umro kao slobodan čovjek, Jovo je imao i dug i častan život. Neustrašljivi borac, junak po svemu nalik i ravan onima o čijem herojstvu čestitosti , pravdoljubljivosti i ljudskosti je neprestano slušao – Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog  od njih.

Bio je prvak naprednog predratnog studentskog pokreta na Beogradskom Univerzitetu,organizator i učesnik Trinaestojulskog ustanka.
U borbi mu nije bilo ravnog – ni na Sutjesci, ni na Neretvi, ni na drugim mjestima đe je bilo strašno stati i opstati.

Izrastao je u legendu. I bio je legenda.

I svijetlim oružjem, i stasom i glasom. I u ratu i poslije rata koji je za njega još trajao.

Narodni heroj, general JNA, revolucionar, čovjek od ugleda i znanja, borio se za dostojanstvo Crne Gore i njen ravnopravni položaj u zajedničkoj državi.

Nakon njenog raspada kad su mnogi za koje smo mislili da su jaki i snažni poklekli i našli se na strani rušitelja Jugoslavije, Jovo je  mnoge probudio i pomogao da se nađu na pravoj strani, među borcima na čijem je čelu kao i u ratu bio .

Druže Jovo,

Bio si naš savremenik – sada si svevremenik. Heroji kao ti ne mogu umrijeti. Uz tvoje ime ne pristaje riječ smrt.

Ostao si simbol slobodne, nepokorne, istorijske, junačke i čojske Crne Gore, slave njenog oružja i časti, etike i snage, vjere u sebe i svoj narod.

Za prolaznog života ostavio si neprolaznu uspomenu.

Ostao si dosljedan do posljednjeg daha,uspravan i dostojanstven,trajni,najbolji i najljepsi primjer sadašnjim i budućim generacijama,da samo borba za ideale i vrijednosti crnogrske tradicije i NOB-a našem i nihovom životu daju puni smisao.

Ostaješ heroj u gradu heroja i gradu heroju – da zajedno – kao ona Njegoševa Luča sa Lovćena svijetlite vječito nad Crnom Gorom, obasjavajući i nju, i njen i naš put kroz vrijeme i budućnost.

Neka Ti je vječna slava.

12 . decembar 2013. godine

Potpredsjednk SUBNORA
Prof. Ljubo  Sekulić