Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

DUG PREMA PRECIMA

U Vraćenovićima obnovljeno više spomenika

"Očuvanje i obnavljanje spomenika još je jedan dokaz da Nikšić i Nikšićani ne zaboravljaju čistotu htenja i ideja za koje su se borili naši preci“

U sklopu Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću u Vraćenovićima je juče, u dvorištu Osnovne škole „Jovan Gnjatović“, upriličena svečanost povodom otkrivanja restauriranih spomenika.

„Dvorište škole ’Jovan Gnjatović’ na Vraćenovićima prostor je sa najviše spomen obilježja u Crnoj Gori što je potvrda da je istorija ovom kraju ostavila mnoge datume i imena za sjećanja“, kazao je predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović.

Pored spomenika podignutog borcima i žrtvama fašizma sa ovog područja 1941-1945. u dvorištu se nalaze biste Jovana Gnjatovića, narodnog heroja Veljka Aleksića, Rada Komnenića, braće Papić, Milovana i Radovana, kao i spomen ploča iz 1904.godine i spomen ploča na objektu stare škole. Svi su oni restaurirani kroz projekat Ministarstva kulture, a radove je izveo Centar za restauraciju i konzervaciju sa Cetinja.

„Istorija i ta kobna vremena dala su nam brojne pojedince i podvige za divljenje. Očuvanje i obnavljanje spomenika još je jedan dokaz da Nikšić i Nikšićani ne zaboravljaju čistotu htenja i ideja za koje su se borili naši preci“, istakao je Grbović.

On, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore dr Ljubo Sekulić i komandant brigade kopnene vojske pukovnik Dragan Bakić položili su vijenac spomenik borcima i žrtvama rata 1941-1945.

„Ovim činom potvrđena je istina da oni junaci i heroji koji su položili život za slobodu naroda žive duže od svoga života“, kazao je Sekulić koji se zahvalio lokalnoj upravi Nikšića, kao kolektivu škole koji godinama brinu o spomen obilježjima koja se nalaze u dvorištu te vaspitno obrazovne ustanove.

Program, kome su prisustvovali predstavnici Vojske, SUBNOR-a, institucija kulture, privrede, kao i mještani Vraćenovića i Nikšića, vodio je glumac Miro Nikolić, a članovi KUD-a „Zahumlje“ izveli su kraći kulturno-umjetnički program.

U sklopu Programa podrške razvoju kulture do kraja godine na teritoriji opštine Nikšić biće obnovljeno više od 30 spomenika iz bliže i dalje istorije.

Autor i foto: Svetlana Mandić

Izvor: Vijesti
http://www.vijesti.me/vijesti/u-vracenovicima-obnovljeno-vise-spomenika-798110