Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

APEL UDRUŽENJA BORACA NOR-A I ANTIFAŠISTA BUDVE: DOSTOJNO OBILJEŽITI 70. GODIŠNJICU OSLOBOĐENJA

BUDVA – Ove godine 22. novembra navršava se 70 godina od oslobođenja Budve u Drugom svjetskom ratu i na to bi trebalo staviti akcenat u okiru proslave Dana opštine. Prije toga, 3. oktobra, navršava se i 70 godina od osnivanja Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade, koja je oslobodila Budvu i Primorje, pa bi i tom događaju trebalo pridati odgovarajući značaj – poručeno je u utorak sa sjednice Udruženja boraca NOR-a i antifašista Budve.

- Baštineći tradicije Narodnooslobodilačke borbe, jubilej ove brigade koja je utrla put ka slobodi i dala puni doprinos oslobođenju od fašista, treba dostojno obilježiti – kazao je predsjednik UBNOR-a i antifašista Budve Zoran Špadijer.

Organizacije UBNOR-a Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve formirale su organizacioni odbor za obilježavanje jubileja Prve bokeljske brigade, a svečana akademija biće održana 3. oktobra u sali Centra za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru. Istoga dana delegacija UBNOR-a položiće vijenac na spomenik palim borcima u parku u Kotoru. Dogovoreno je da vijenac na spomenik na Zubačkim Ublima bude položen u novembru, u vrijeme obilježavanja oslobođenja primorskih gradova.

Želja članova UBNOR-a je da svečanoj akademiji prisustvuje što više potomaka boraca Prve bokeljske brigade, pa im je upućen javni poziv, s obzirom da mnogi žive van Crne Gore.

Internacionalna brigada

Prva bokeljska brigada bila je i internacionalna pošto su, uz većinu boraca iz primorskog kraja, u njenom sastavu bili i pripadnici italijanske brigade „Garibaldi“, zatim Dalmatinci, Slovenci, Makedonci, Vojvođani…

- Prva bokeljska brigada formirana je 5. oktobra u selu Konjsko, tadašnja opština Zubački Ubli, na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Prilikom osnivanja imala je četiri bataljona za 2.850 boraca, da bi kasnije u njenom sastavu bilo i 3.250. boraca. Od 21. do 26. novembra 1944. godine oslobodila je primorske gradove (Kotor, Tivat, Budvu, Bar i Ulcinj), a zatim preko Podgorice, Danilovgrada i Peći sve do Makedonije učestvovala u borbama do konačnog oslobođenja Jugoslavije – podsjetio je Špadijer.

V. St.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/09/30/apel-udruzenja-boraca-antifasista-budve-dostojno-obiljeziti-70-godisnjicu-oslobodenja/#.VCv1XHnlqUk