Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ĐUKANOVIC SA PREDSJEDNIKOM SVJETSKE FEDERACIJE VETERANA

Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu

PODGORICA - Istorija Crne Gore je neprestana borba za slobodu i opstanak, u kojoj posebno mjesto ima antifašisticki ustanak i borba naroda Crne Gore u Drugom svjetskom ratu - kazao je premijer Milo Đukanovic u razgovoru sa predsjednikom Svjetske federacije veterana Dan Vigo Bergtunom.

Premijer je naglasio veoma važnu ulogu boraca i antifašista, koji su prije svih pozvani da zajedno sa svima nama čuvaju tu slavnu tradiciju i sjajnu tekovinu Crne Gore, da je afirmišu na meunarodnoj sceni. U razgovoru je učestvovao i potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR i Antifašista Crne Gore Ljubo Sekulic. Đukanovic je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora na pravi nacin zastupljena u ovoj velikoj svjetskoj organizaciji koja okuplja 121 državu i što je, prema riječima predsjednika Bergtuna, jedna od njenih najaktivnijih članica.

Premijer je upoznao visokog gosta sa progresom Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU, kao i naporima Vlade i drugih subjekata u realizaciji obaveza u susret očekivanom pozivu za NATO do kraja ove godine. On je zahvalio Bergtunu na podršci borcima i antifašistima, koji u kontinuitetu pružaju doprinos ostvarivanju nacionalnih strateških interesa Crne Gore, kao što je evroatlantska integracija.

Bergtun je, između ostalog, istakao da Crna Gora predstavlja primjer odgovornog odnosa prema veteranima, apostrofirajuci njenu pozitivnu ulogu u regionu, kao i konstruktivnu saradnju sa Svjetskom federacijom veterana, najvecom organizacijom takve vrste u svijetu, bez političke i vjerske orijentacije. On je posebno govorio o značaju bezbjednosti, kao i ulozi koju NATO ima u kontekstu savremenih globalnih izazova, potencirajuci ulogu njegove zemlje, Norveške, u Alijansi od prvog dana i činjenicu da je danas njen generalni sekretar bivši norveški premijer Jens Stoltenberg.

Đukanovic i Bergtun su zajednicki izrazili zadovoljstvo i zbog tradicionalnog crnogorsko- norveškog prijateljstva i nivoa politickih odnosa i ukupne saradnje izmeu Crne Gore i Norveške.

R.P.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2015-10-03/#3/z