Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

PREDSTAVNICI UDRUŽENJA BORACA GLAVNOG GRADA PODSJETILI JAJCE

Čuvaju tekovine NOB-a

PODGORICA – Predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnog grada posjetili su Jajce, povodom sedamdeset jedne godine od Drugog zasijedanja AVNOJ-a. Delegacija iz Crne Gore susrela se sa delegacijama iz republika bivše Jugoslavije, i razgovarali su o budućoj saradnji na planu afirmacije NOB-a.

- Četrdesetak članova Udruženja boraca NOR-a i antifašista glavnog grada krenulo je za Jajce, među kojima je najmlađa bila 23 – godišnja Jelena Vujović, dok je najstariji član Ananije Simonović rođen 1928. godine – kaže predsjednik UBNOR-a glavnog grada Boro Banović.

Položili vijence

Ispred delegacije SUBNOR-a Crne Gore vijenac su na spomen obilježje položili prof. dr Ljubomir Sekulić, potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista glavnog grada, generalni sekretar SUBNOR-a Dragan Đurović i predsjednik UBNOR-a Boro Banović.

- I ove, kao i ranijih godina, na ovom svečanom događaju bilo je nekoliko hiljada ljudi iz Bosne i Hercegovine i delegacije i gosti iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore – kazao je potpredsjednik UBNOR-a i antifašista glavnoga grada Zoran Bobo Raičević, dodajući da se u ime SUBNOR-a Crne Gore, na svečanoj Akademiji, obratio generalni sekretar Dragan Đurović.

Srdačan susret

- U Sali Muzeja AVNOJ-a, u kojoj je 29. novembra 1943. godine održano Drugo zasijedanje, upriličena je i svečana Akademija, na kojoj je domaćin učesnike podsjetio na istorijske događaje koji su prethodili, kao i na značaj odluka zasijedanja na utemeljenje Federativne Države Jugoslavije, i posebno njihov značaj za obezbjeđenje konstituisanja moderne Bosne i Hercegovine. Učesnici UBNOR-a glavnog grada imali su veoma srdačan susret sa predstavnicima Udruženja antifašista boraca NOR-a iz Kantona Sarajevo – istakao je Raičević.

Crnogorce na zasijedanju 1943. predvodio Ivan Milutinović

Potpredsjednik UBNOR-a glavnoga grada Zoran Bobo Raičević podsjetio je da je nakon Drugog zasijedanja AVNOJ-a, 29. novembra 1943. godine, kome su prisustvovale delegacije svih bivši republika (osim Makedonaca, koji zbog ratnih prilika nijesu uspjeli da se probiju do Jajca), AVNOJ iz opštepolitičkog tijela i političkog predstavništva NOP-a, prerastao u najviše zakonodavno i izvršno-predstavničko tijelo NOP-a. Tada AVNOJ, naglasio je Zoran Bobo Raičević, postaje najviši organ vlasti nove Jugoslavije, a odluke donijete na njemu imale su ustavni karakter.

Od 268 delegata, iz svih bivših republika, koji su pozvani na zasijedanje, u Jajce su zbog otežanih ratnih uslova uspjela da dođu 142 delegata.

- Jedanaest delegata iz Crne Gore, sa Ivanom Milutinovićem na čelu, krenulo je 16. novembra, i stigli su u Jajce na dan zasijedanja, 29. novembra 1943. godine – istakao je Raičević.

Titova fotelja

U fotelji u kojoj je za vrijeme Drugog zasijedanja AVNOJ-a sjedio Josip Broz Tito, na svečanoj Akademiji niko od posjetilaca nije sjedio.

- U toj fotelji je na Drugom zasijedanju sjedio Josip Broz Tito, kada mu je posebnom odlukom AVNOJ-a dodijeljeno zvanje maršala – kazao je potpredsjednik UBNOR-a glavnoga grada Boro Banović.

I.Mitrović
Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/12/07/cuvaju-tekovine-nob/#.VIX7V-ktCUk