Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aktuelnosti

NASTAVAK PRIVREMENO PREKINUTOG RADA

U Institutu "Dr Simo Milošević" u Igalu juče je, na inicijativu i uz  podršku SUBNOR-a CrneGore,  održana osnivačka skupština  Udruženja boraca nOR-a i antifašista Herceg-Novi.

Na Skupštini je za predsjednika organizacije izabran Petar Vlaović, potpredsjednica je Branka Tušup, a sekretar Slobodan Radulović.  U Predsjedništvo organizacije  izabrani su Marko Matković, Gospava Kovačević, Danilo Vlaović, Predrag Dabović, Vera Vujić, Darko Sjerković i Krsto Kosić.

"Obnavljamo  našu organizaciju i nastavljamo privremeno prekinuti rad. Mi, danas prisutni, znamo ko smo, što smo i što moramo u budućnosti raditi" - kazao je predsjednik UBNOR-a Herceg Novi Petar Vlaović.  On je podsjetio na činjenicu da je hercegnovski kraj dao veliki doprinos u narodnooslobodilačkoj borbi, pa je time i obaveza ove organizacije da njeguje i čuva tradiciju još veća.

"Posljednjih godina borci u Herceg Novom nijesu imali snage da se odupru euforiji nacionalizma i četništva, tako  da je i rad organizacije bio ispod potrebnog nivoa" - kazao je potpredsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore dr Ljubo Sekulić.

On je objasnio da jedino još u Bijelom Polju i Pljevljima, a do sada i u Herceg Novom, nije postojala ova boračka organizacija. Djelovala je do prije sedam godina, a onda se, kazao je Sekulić, prestrojila u boračku organizaciju jugoslovenske opcije i od tada djeluje samostalno, a ne u sastavu Saveza boraca i antifašista Carne Gore.

"Nijesmo mogli da nađemo zajednički jezik iako smo mnogo puta razgovarali da se borci ujedine u jednu organizaciju Crne Gore. Kako bismo djelovali ako nemamo iste programske ciljeve i zadatke, a to je njegovanje tradicija  NOR-a i antifašizma? Mi smo autohtona boračka organizacija koja postoji od 1948. godine, a država je priznaje i finansira. Nećemo prkositi niti tražiti  da se ukine postojeća organizacija u ovom gradu koja djeluje samo kao NVO. Bilo koji subjekt koji djeluje na platformi antifašizma, dobro je došao sa svojim aktivnostima. Ali, ne želimo  da neko zauzima naše mjesto. Hoćemo svoje, da radimo demokratski i afirmišemo našu aktivnost" - poručio je Sekulić.