Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SEDAMDESET GODINA PRVE BOKELJSKE BRIGADE

Neka svijetli luča atifašizma

Vjekovima su Boka i Crna Gora svoju istoriju ispisivale na moru i kamenu. Dolazile su vojske i  vazda gladni osvajači i uvijek se poraženi vraćali – poručeno sa Akademije „Vječna luča slobode“ u Kotoru. O ratnom putu slavne brigade govorila gradonačelnica drevnog grada Maja Ćatović…

Piše: Jovan Stamatović

„Prije sedam decenija, tačnije 5. oktobra 1944. godine na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u mjestu Konjsko – opština Zupci, u stroju je bilo 800 boraca, od kojih je većina okusila u drugim jedinicama strahote rata. Komandant je bio Božo Jovanović, politički komesar Mato Petrović. Na ratnom putu od Boke do Prizrena kroz brigadu je prošlo 3.244 boraca. Na ratištu je ostalo 200 hrabrih proletera.

Brigada bokeška bila je brigada internacionalna. U njoj pod istom ratnom zastavom slobode, na kojoj je pored petokrake zvijezde pisalo: za slobodu i nezavisnost socijalističke otadžbine bili su borci iz Boke i svih krajeva Crne Gore i Jugoslavije. Sa njima u istom stroju Italijani – jedan bataljon divizije „Garibaldi“, zatim Rusi, Česi, Amerikanci, Austrijanci, Albanci i po jedan borac iz Grčke, Bugarske, Poljske, Čilea, Mađarske i Južnoafričke Republike…

U sastavu brigade bila je i bleh muzika nastala spajanjem muzičara Tivta i Đenovića na Dragalju 12. novembra 1944. godine. Ratni put i velike pobjede čuvaju od zaborava borci i hroničari slobode Boke i Crne Gore i vrijeme kada obilježavamo sedam decenija pobjede nad fašizmom je prilika za izraze dubokog poštovanja za sve partizanske borce, za sve roditelje koji su iznjedrili hrabre sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost u našu budućnost.

Zato je vječiti amanet Crne Gore: slogu i slobodu treba čuvati, na evropskom putu treba svoju istoriju poštovati i luče antifašizma se držati.

Amanet Crne Gore

Ove riječi gradonačelnice Kotora Marije Ćatović obilježile su svečanu akademiju posvećenu 70. godišnjici formiranja slavne Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade, koja je nedavno održana u drevnom gradu. Sa akademije, čiji su organizatori bili Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, udruženja boraca Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve, nazvane „Vječna luča slobode“, najljepša poruka je, kako to lijepo reče naš dopisnik iz Kotora Slavko Mandić, bila – neka svijetli luča antifašizma…

Za to su se zalagali i preživjeli borci ove slavne brigade i predstavnici SUBNOR-a Crne Gore, bokeljskih opština, državnih organa, domaćini i gosti. Jer, kako je poručila gospođa Ćatović – vjekovima su Boka i Crna Gora ispisivale svoju istoriju na moru i kamenu. Dolazile su vojske i vazda gladni osvajači i uvijek se poraženi vraćali…

Barjak slobode

Slično je govorio i Zuvdija Hodžić, potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore. Nadahnuto, sa divljenjem i poštovanjem prema našoj vječnoj borbi za slobodu podsjećajući na čuvenu Volterovu misao „da je i onaj ko ukaže na pravi put, zaslužan koliko i onaj koji je stigao na cilj“. Hodžić je svoj pozdrav akademiji počeo stihovima himne SUBNOR-a i antifašista Crne Gore – „Zaklinjemo se Crna Goro/Lovćenom i majskom zorom/Slobode plamen – julske će vatre/u srcu našem vječno da plamte!

- Jer, oni govore, nastavio je Hodžić, o mojem i o našem odnosu prema NOB-u, povezuju i iskazuju partizansku vjeru u budućnost i nas – kao i naše poštovanje i zahvalnost za sve što su učinili. Svejedno u kojoj su brigadi bili i koja je bila – Četvrta ili Peta crnogorska, Dalmatinska ili Lička, Sandžačka ili Sedma omladinska, Osvobodilna, Prva bokeljska udarna NOU brigada, nad kojom se vijorio barjak časti i slobode, trobojka s petokrakom ili crvena sa srpom i čekićem, svaka pojedinačno i sve zajedno, pokazale su da su od snage oružja jače ideje, pravda i pravo, srce u junaka i čovjeka, sloboda i spremnost da se za nju živi, bori i gine da se za nju sve žrtvuje a ona nizašta.

Dvoje iz prvih redova

Na akademiji u Kotoru najviše aplauza prisutnih dobile su pozdravne riječi Gospave Kovačević i Pera Miloševića – preživjelih boraca Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade.

I zaslužili su ih…

Devedesete opominju

Na svečanosti u Kotoru bila je i delegacija boraca i antifašista Dubrovnika na čelu sa Brankom Grošetom, potpredsjednikom SABA Hrvatske i predsjednikom Dubrovačko – neretvljanske županije koji je poručio da su borci iz Hrvatske poziv shvatili kao želju za nastavak uspješne saradnje antifašista Hrvatske i Crne Gore. Vjekovno prijateljstvo je porušeno ratnim događajima početkom 90-ih, podsjetio je Grošeta, ali oni nam moraju biti opomena da se nikada ne ponove.

Sjećanja davna – sjećanja bliska

Sedamdesetu godišnjicu formiranja Prve bokeljske brigade obilježili su njeni preživjeli borci i njihove porodice, predstavnici udruženja boraca i antifašista bokeljskih opština, gosti iz Dubrovnika. Bili su tu i predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Andrija Nikolić, admiral Branko Mamula, izaslanik predsjednika Filipa Vujanovića – Dražen Miličković, kulturni i javni radnici…

Akademija za pamćenje

Akademija „Vječna luča slobode“ (scenarista i voditelj Dragan Mitov Đurović) će svima dugo ostati u sjećanju, rekli su njeni učesnici. Ona je primjer kako treba obilježavati našu slavnu prošlost, NOR i dane našeg ponosa, smatra Milan Maretić.

Inače, u programu su učestvovali Kulturni ansambl „Nikola Đurković“, solisti Milica Zdravković i Danica Nikić, a o ratnom putu brigade su govorili Mišo Govedarica, Karolina Radulović, dok je sjećanje na poslijeratne proslave godišnjica ove brigade u kojoj je kao mlad učestvovao kasnije poznati dramski umjetnik Petar Tomas govorila naša proslavljena glumica Dragica Tomas. Doprinos ovoj svečanosti dali su još predstavnici boračkih organizacija – Nikola Mršulja, Dragiša Ćosović, Zoran Špadijer, Pero Vlaović i mnogi drugi.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.me/2014/10/20/sedamdeset-godina-od-formiranja-prve-bokeljske-brigade-neka-svijetli-luca-antifasizma/#.VEZcNXnlqUk