Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Aktuelnosti

Boračka organizacija Danilovgrada obišla spomen-obilješje u Bandićima

SJEĆANJE NA PEKA SEKULIĆA

Rukovodstvo opštinskog Udruženja  boraca  NOR-a i antifašista Danilovgrada i predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Andrija Nikolić sa saradnicima, te predstavnici Lokalne uprave i Vojske Crne Gore, juče  posjetili spomen-obilježje u Bandićima, gdje je 18. oktobra 1943. godine  poginuo rodoljub Peko Jokov Sekulić i evocirali uspomene na taj istorijski događaj.

Spomenik je nedavno  obnovljen i uređen plato na mjestu  krvave borbe skojevaca i četnika. Peko Sekulić je stupio u NOB 13. jula 1941. godine i od  aprila naredne sve do kapitulacije Italije u rodnom mjestu sarađivao sa ilegalnim partijskim istomišljenicima. U septembru 1943. godine priključio se  partizanskom terenskom bataljonu i  učestvovao u bitkama na Veljem brdu i u Katunskoj nahiji. Takođe i njegova dva brata Radovan i Novak i snaha Anica  dali su živote za otadžbinu.

"Ovakvi primjeri nijesu rijetkost na ovim prostorima, tako da i kad govorimo o porodici Sekulić istovremeno pričamo i izražavamo duboko poštovanje prema porodicama Mrguda Barovića, Paovića-Vukadinovića iz kojih su sa jednog odžaka, od prvog dana, ratovali širom bivše Jugoslavije boreći se za otadžbinu", rekao je Predsjednik opštinskog UBNOR-a  i antifašista Vujadin Šaranović.

Šaranović je naglasio da su kraj spomen-ploče posađena i dva bora,  stremljeći ka visinama ovih brda simbolizovati Pekov primjer herojstva.

Na te dane NOR-a i uspjehe  Pete crnogorske brigade podsjetio je Veselin R. Đuranović svjedok pogibije Peka Sekulića, ističući da sadašnje  i buduće generacije treba da čuvaju spomenike slobodarskih tradicija. U ime domaćina gostima se na prisustvu zahvalio brat pokojnog Rodoljuba, Ljubomir Sekulić.

B.K.