Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UČILI O ZNAČAJU ANTIFAŠIZMA

Mjesno udruženje boraca NOR i antifašista Stare varoši i UpravaEkonomske škole „MirkoVešović“ organizovali su školski čas za učenike drugog razredana temu„Antifašizam i NOB 1941-1945“.
Potpredsjednik UBNOR-a Podgorice, Zoran Bobo Raičević, učenicima je govorio o nastanku i razvoju fašizma i nacizma u Evropi i svim njegovim katastrofalnim posljedicama na globalnom nivou, sa posebnim osvrtom na Jugoslaviju.

On je podsjetio na konkretan doprinos crnogorskog naroda slomu fašizma kroz masovno učešće u jedinstvenom Trinaestojulskom ustanku 1941. i mnogobrojnim istorijskim bitkama tokom Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije.

- To je borbu za slobodu i antifašizam učinilo bitnim elementom bića Crne Gore i svakog njenog časnog građanina. Zbog toga postoji i naše udruženje, da se sjetimo važnih događaja iz slobodarske istorije Crne Gore, ali i da u savremenim uslovima prepoznamo i suprotstavimo se svim esktremizmima u političkom i društvenom životu naše zemlje, bilo da se radi o nacionalnoj, rodnoj, vjerskoj i bilo kojoj drugoj netoleranciji.

Od svega je najvažnije da to mladi ljudi Crne Gore shvate na pravi način i u tompravcu djeluju – rekao je Raičević.

O liku i političkom i revolucionarnom radu Mirka Vešovića prije i u toku NOB-a do junačke smrti 1942. godine govorila je profesorica istorije i geografije MilicaPejović, a učenike je pozdravio i predsjednik UBNOR-a Podgorice, Boro Banović, koji ih je upoznao o programskim aktivnostima udruženja.

Izvor: Pobjeda
https://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-03-31/#16/z