Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

UJEDINJENI ZA OČUVANJE ANTIFAŠISTIČKIH VRIJEDNOSTI

PODGORICA - Predstavnici boračkih organizacija republika bivše Jugoslavije juče su održali sastanaku Podgorici na kojem je konstituisan organizacioni odbor kojim će rukovoditi predsjednici svih saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista.

Uloga ovog odbora je, kako su se usaglasili predstavnici SUBNOR-a naše države, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, da koordinira organizaciju svih važnih jubileja, odredi programske aktivnosti, uskladi nacionalne kalendare za proslavu bitnih istorijskih datuma u antifašističkoj borbi i podredi ih regionalnom (jugoslovenskom) nivou, a takvih datuma u ovoj godini, ustanovili su, ima mnogo.

SUBNOR otvorio žiro račun

U Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore su otvorili i žiro račun na koji pojedinci, organizacije, predstavnici civilnog sektora i svako ko je zainteresovanmože uplatiti donaciju za obnovu spomenika na Tjentištu. Žiro račun je 550 3998 20 kod Podgoričke banke.

Jubileji

Svečano obilježavanje jubileja - 75 godina od bitke na Neretvi biće održano 5. maja na Jablanici, a za bitku na Sutjesci 17. juna na Tjentištu.

Dogovoreno je da svaka bivša republika SFRJ, pored finansijske participacije i podrške, treba da pošalje i programsku tačku koja će uveličati ove događaje. Programski koordinator za proslavu 75 godina od bitke na Sutjesci biće SUBNOR naše države. Na jučerašnjem sastanku predstavnici boračkih organizacija su razgovarali i o obnovi spomen-kompleksanaTjentištu, koje je početkom februara ugrozilo klizište.

Generalni sekretar SUBNOR-a naše zemlje, Dragan Mitov Đurović, za Pobjedu je rekao da je Vlada odlukom da opredijeli sredstva, kao i mnogo puta do sada kada je riječ o istoriji i o budućnosti, prepoznala razumijevanje i želju Crnogoraca da se pomogne. Zbog toga je SUBNOR Crne Gore, koji, kako je naglasio, vodi ovu aktivnost na nacionalnom nivou, zahvalan Vladi što je usvojila usmenu informaciju u četvrtak, kojom je odlučeno da će pružiti finansijsku podršku.

- Čim sredstva budu sakupljena, u koordinaciji sa Vladom, članstvom, boračkim organizacijama, civilnim sektorom i pojedincima, predstavnici SUBNOR-a će posjetiti Nacionalni park „Sutjeska“ i uručiti rukovodiocima sredstva – najavio je Đurović i dodao da će naredni sastanak boračkih organizacija bivše Jugoslavije biti održan sredinom aprila upravo na Tjentištu.

On očekuje da će novac koji bude prikupljen u našoj državi biti uručen početkom maja.

Projekat

Direktor Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dragan Pavlović kazao je da je istraživanje koje su uradili nakon klizišta pokazalo da se ista situacija desila još 1986, ali na desnoj strani spomenika.

–Te godine je evidentirana pukotina na ovom mjestu gdje se sada desilo klizište. Ne znam zašto se tada nije ništa uradilo, pojavile su se neke podzemne vode i uzrokovale ovo klizište danas –objasnio je Pavlović. On je najavio da će za dvadesetak dana biti gotov projekat, poslije toga će početi sanacija. –Potrudićemo se da sve završimo prije proslave jubileja 75 godina od bitke na Sutjesci – najavio je Pavlović.
Pomoć su, kako je naveo, ponudile vlada entiteta Bosne i Hercegovine - Republika Srpska, zatim vlade naše zemlje i Srbije, Zavod za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine, kao i kancelarija Uneska u Bosni i Hercegovini.

- Crnogorci u ovom momentu najviše brinu o nacionalnom parku–istakao je Pavlović.

Izvor: Pobjeda
https://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-03-31/