Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

U NIKŠIĆU

Uskoro spomenik Ljubu Čupiću

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) juče je objavila fotografije spomenika u izradi narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću, koji bi trebalo da krasi Nikšić nakon 13. jula. Novinar i publicista Mihailo Radojičić prve fotografije podijelio je sa gledaocima jučerašnjeg Jutranjeg programa TVCG. Kazao je da su fotografije nastale u ateljeu u Parizu.

Na skulpturi Čupiću, još od prošle godine, radi naš poznati vajar Zlatko Glamočak u ateljeu u Parizu. Ktitor spomenika, odnosno finansijer čitavog poduhvata je izrazio želju, da za sada, ostane anoniman.

– Za spomenik Čupiću, kao donaciju svom gradu, opredijelio sam se u čast 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i stogodišnjice Berlinskog kongresa na kome je crnogorska državnost i nezavisnost potvrđena i međunarodno priznata – rekao je Radojičić.

Spomenik je idejno zamišljen kao „Heroj na Korzu”, na kome je, u Njegoševoj ulici, Čupić živio i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma. Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Tim je šetalištem, u lancima, sproveden poslednji put, pred strijeljanje, i osmijehom se oprostio sa svojim gradom. Vajar Zlatko Glamočak se za ovaj inspirativan i zahtjevan poduhvat opredijelio i iz ličnog razloga, jer je u Nikšiću proveo dio svog djetinjstva. Vl.O.

Izvor:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=642757&datum=2018-04-16