Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

SUBNOR I ANTIFAŠISTI CRNE GORE I SKJ REAGOVALI NA ,,DEKLARACIJU O POMIRENJU U CRNOJ GORI“

Poistovjećuju rodoljube i izdajnike

PODGORICA - Samo krajnje naivni mogli bi povjerovati u dobre namjere autora ,,Deklaracije o pomirenju“, onih koji od kad znaju za sebe čine sve suprotno i protivno, izazivajući i produbljivajući sukobe ne razlikujući se ni politički, ni ideološki od Dražinih četničkih programa, navodi se u saopštenju koje su Pobjedi dostavili predstavnici SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

- Pomirenjem nepomirljivog u stvari žele da rehabilituju četnike i poistovjete rodoljube i izdajnike. Istorija je i jednima i drugima odredila mjesto koje im pripada - kazali su u saopštenju. Lideri Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević potpisali su, na Savindan, u subotu, 27. januara ,,Deklaraciju o pomirenju u Crnoj Gori“. U tekstu dokumenta, u koji je Pobjeda imala uvid, DF je predložio pomirenje pravoslavnih Srba i Crnogoraca „na tradicionalnoj i njegoševskoj Crnoj Gori, koja počiva na kosovskom zavjetu i poštovanju predaka“. U reagovanju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore navodi se da je vrijeme od Drugog svjetskog rata pomoglo da se zaborave podjele, a život nastavi u miru, te da, kako navode, i potomci četnika i drugih kvislinga budu u svemu ravnopravni i jednaki. Pomirenje

- S njima smo bili pomireni i zajedno, ali se mi, baštinici i poštovaoci NOB-a, crnogorske tradicije i etike nikad nećemo pomiriti sa onima koji bi da slobodarsku Crnu Goru pretvore u guberniju, političku parohiju i regiju, državu u kojoj bi pravoslavna većina pomirenih Srba i Crnogoraca, kako to zahtijeva obavezujuća deklaracija, usvojena na Savindan, određivala drugima koliko im i kakva prava pripadaju - ističe se u saopštenju.

Dodaju da iz ovih razloga autori deklaracije treba da odgovore „na kojim principima u današnjoj Crnoj Gori se mire partizani i četnici“. - Da li na principima partizanskog antifašizma i koncepta evropske Crne Gore ili četničke nacionalističke velike Srbije i balkanskog koncepta - zaključuje se u saopštenju.

J. ĐURIŠIĆ

SKJ: Atak na antifašizam

Deklaracijom grupe istomišljenika – opozicionih poslanika o navodnom pomirenju u Crnoj Gori, iako ne znamo koga mire, pokazuje se i razobličava goli nacionalizam i njegovi apsurdi, a koji bi bio uveden ovim činom na mala vrata, odnosno ovom deklaracijom bio bi stvoren uslov za prekrajanje naše istorije NOB-a i atakovano na antifašizam – saopštio je Savez komunista Jugoslavije.

- Da li ova gospoda poslanici, koji izgleda nemaju šta drugo da rade pa su našli zanimaciju u raznim deklaracijama, znaju da je prošlo 72 godine od pobjede nad fašizmom i toliko godina pomirenja svih naroda i narodnosti? Danas neko novo pomirenje, a pritom isticanje da su samo pravoslavni narodi – Crnogorci i Srbi stvorili Crnu Goru ili se borili u NOB-u protiv fašizma, potire sve ostale narodnosti u našoj državi, a koji su itekako činili da se Crna Gora odbrani i razvija njena sloboda i sačuva njen suverenitet. Zato je ona multietnička i multikonfesionalna slobodna zemlja – kaže se u saopštenju.

Navodi se da se Deklaracijom ne bi postigao cilj grupacije poslanika, već „ponovo bi se otvorile tek zarasle rane naše nesretne prošlosti“.

I. K.

Izvor: Poibjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-02-01/#3/z