Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

MINISTAR BOGDANOVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM SUBNOR-A

Dogovorili plan sanacije spomen-obilježja NOB-a

CETINJE - Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore akademik Zuvdija Hodžić sreli su se juče na Cetinju i razgovarali o mogućnostima za finansiranje sanacije spomenobilježja posvećenih narodnooslobodilačkoj borbi – saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Razgovarano je o podizanju spomenika posvećenog crnogorskim komitima u Nikšiću, za koji je Ministarstvo kulture dalo neophodne saglasnosti, a opština Nikšić počela aktivnosti na izradi spomen-obilježja.

Kako je istakao ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture pružiće neophodnu podršku kako bi ovaj projekat što prije bio realizovan. Predsjednik SUBNOR-a Hodžić zatražio je i podršku ministarstva kako bi Spomenik Partizanu borcu na Gorici bio adekvatno saniran. Kako je saopšteno, ministarstvo je u prethodnom periodu finansijski podržalo izradu prve faze konzervatorskog projekta i ima u planu nastavak aktivnosti i u ovoj godini.

Za sanaciju je neophodno obezbijediti značajna finansijska sredstva, pa je dogovoreno da ministarstvo i SUBNOR razmotre kandidovanje projekta za kapitalni budžet u narednoj godini. Kada je u pitanju objekat u Kolašinu, u kojem je održano zasijedanje CASNO-a  razgovarano je o mogućnostima za njegovu sanaciju. - Najprije je neophodno odrediti namjenu objekta, nakon čega ćemo biti u mogućnosti da planiramo dalje aktivnosti – kazao je ministar Bogdanović.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom ministarstva i SUBNOR-a, a kako je naglašeno, ministarstvo će biti na raspolaganju za sve buduće inicijative i prijedloge.

R. K.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-01-12/#16/z