Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

POTPREDSJEDNICA SUBNOR-A BRANKA NIKEZIĆ POVODOM DANA POBJEDE

Nacionalna istorija mora da ima pravo mjesto u udžbenicima

PODGORICA – Jedan od važnih zadataka obrazovnog sistema je da u programima nađe pravo mjesto za nacionalnu istoriju, jer narodnosolobodilačka borba (NOB) i borba protiv fašizma jedan jeo d segmenata koji nijesu dovoljno obrađivani, smatra potpredsjednica SUBNOR-a i antifašista Crne Gore Branka Nikezić. Naša država, ističe ona u intervjuu Pobjedi povodom 9. maja Dana pobjede, uradila je mnogo na promociji antifašističkih vrijednosti, koje su , dodaje, proklamovane i u svim sistemskim dokumentima.

POBJEDA: Odrasli ste na temeljima antifašizma, kćer ste narodnog heroja, aktivna ste sudionica društveno-političkih tokova Crne Gore... Iako je moderna Crna Gora ponikla upravo na vrijednostima antifašizma, svjedoci smo, takoreći, svakodnevnih javnih fašističkih istupa. Kako smo došli do toga?

NIKEZIĆ: Tačno je da sve nosimo iz porodice. Antifašizam je bio i ostao sadržaj i vrijednost mog postojanja. Dugo sam u društveno-političkom životu našeg društva. Nekako prirodno i spontano, nekako neusiljeno, uvijek sam imala pred sobom mog oca. I to još traje. Na sve napade fašizma koji se i danas, u 21. vijeku, prečesto pojavljuju, ne mogu biti ravnodušna. A, kako smo došli do toga? Tvrdim, prevelikom tolerancijom, nereagovanjemna prve pojave, nesankcionisanjem, prevelikom„demokratijom“.

POBJEDA: Zašto se fašizam„povampirio“na Balkanu, pa i u Crnoj Gori?

NIKEZIĆ: Balkan? I nije čudo... Crna Gora? To je druga priča. Zar i u Crnoj Gori, rekla bih. Ona Crna Gora, primjer u svijetu za borbu protiv fašizma. Zar je moguće? Kako povampireni  fašizam postoji u CrnojGori? O tempora, omores...

POBJEDA: Koliko je naša država, apogotovo, nakon povratka nezavisnosti 2006. godine, uradila na promociji vrijednosti antifašizma?

NIKEZIĆ: Uradila je mnogo. Jer Crna Gora je zemlja lider u regionu u promociji antifašizma i protiv je svih pošasti i retrogradnih pojava koje fašizam nosi. Naša država počiva na vrijednostima antifašizma i to je proklamovano u svim sistemskim dokumentima.

POBJEDA: Koliko su institucije spremne i sposobne da seuhvateukoštac sa ideolozima i promoterima fašizmakodnas? Smatrate li da jekrozobrazovni sistem dovoljnoukazanona značaj i tekovinenarodnooslobodilačkog rata i sveono što onpredstavlja?

NIKEZIĆ: Revidiranje istorije, nacionalno pomirenje, spomenici ratnimzločincima –teme su za nadležne institucije i službe. Njihov posao je ozbiljan, odgovoran, pred državomi narodom. Obrazovni sistem je trpio mnoge reforme i eksperimente. U tom hodu izgubilo se i mnogo značajnih detalja. Jedan je i nalaženje pravog mjesta za nacionalnu istoriju, generalno. NOB i borba protiv fašizma jedan je od segmenata koji nijesu dovoljno obrađivani. Za očekivati jeda se tome posvetimo.

POBJEDA: Što je za Vas antifašizam?

NIKEZIĆ: Način pravilnog razmišljanja za svakog informisanog, obrazovanogčovjeka, posvećenogsvojoj državi i njenoj istoriji. Poštovanje prošlosti i istorije ovog naroda mora iznjedriti antifašizam. Sve pod uslovom da se ne „hranimo“ pogrešnom literaturom...?!

POBJEDA: Potpredsjednica steSUBNOR-a i antifašista. Imate li dovoljnu podršku institucija i države, ali imedija, za misiju promocije antifašističkih vrijednosti?

NIKEZIĆ: OrganizacijaSUBNOR-a i antifašista Crne Gorejepotpuno posvećena svim vrijednostima Crne Gore kao nezavisne države. Sinergija sa državnim organima na zavidnom je nivou.Predsjednik države, Vlada, ministarstva, institucije i državni organi dio su naših usaglašenih programskih načela. Jednom riječju, za poštovanje i svaku pohvalu. Mediji? Različitoi rijetko tretiraju naše teme. Programske šeme su daleko od poželjnog i potrebnog za edukaciju i djece i odraslih. To bi bio način da se prevaziđu i emancipuju mnogi stavovi koji nas dijele na fašiste i antifašiste. Zar to nije značajna misija?