Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

KOLAŠIN: SJEĆANJE NA HEROJE I SLOBODARE

,,Dvije sedmice“ i Lubnice

KOLAŠIN - Delegacija Udruženja boraca i antifašista kao i delegacija MZ Lubnica, položile su vijence i cvijeće na spomenik poginulim borcima Gornjomoračkog i Rovačkog bataljona. Na taj način su obilježena događanja od prije 77 godina, kada su italijanski okupatori i četnici strijeljali 42 partizana.

Predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kolašina Gojko Vlahović je pozdravljajući prisutne, kazao da Lubnice i ono što se dogodilo na ovoj podbjelasičkoj adresi imaju posebno mjesto u odvijanju NOR-a na sjeveru Crne Gore.

- Probrani i odvažni članovi Gornjomoračkog i Rovačkog bataljona su pregazili snijeg Bjelasice i izdržali nezapamćene mrazeve i minuse kako bi se pridružilii partizanima u Beranskom kraju. Nakon sati i sati, kilometara i kilometara marša, sačekali su ih brojčano višestruko jači pripadnici italijanskih okupatora i četničkih formacija kojima je komandovao Pavle Đurišić.

Veliki mraz je učinio da zamrznu i obarači na partizanskim puškama - podsjetio je Vlahović. Prema njegovim riječima, taj događaj ima posebnu istorijsku težinu, jer se desilo da Kolašinci pucaju u Kolašince. Tada su se pred cijevima italijanskih okupatora i domaćih izdajnika, našli kumovi, komšije, prijatelji...

- Mi smo prije dvije godine obnovili spomenik sa imenima stradalih Kolašinaca. Na taj način smo htjeli da se ne zaboravi jedno vrijeme, ali i da se nikada ne ponovi - poručio je Gojko Vlahović. U znak obilježavanja tog istorijskog događaja, stazu kojom su prošli borci Gornjomoračkog i Rovačkog odreda, od Jezerina, preko Vranjaka, Raskrsnice, Jelovice i Lubnica, juče su na skijama, sa crnogorskom zastavom, prošli Milosav Bulatović, Đoko Đinović i Janko Šćepanović.

Dr. D.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-01-26/#12/z