Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

NIKŠIĆANI PODSJETILI NA SMRT ČETE SAVA RASPOPOVIĆA

Govorili o pogibiji 11 komita

NIKŠIĆ – Pričajući o pogibiji čete Sava Raspopovića 1923. godine, učesnici tribine „Komitski pokret Šćepan do“ podsjetili su kako je 11 komita izgubilo život u selu kraj Nikšića. Već kada je komitski pokret počeo da slabi, 27. decembra 1923. godine četa se uputila ka Nikšiću i zanoćila u kući Marka Draškovića u Šćepan dolu, ali, kako je kazao Blažo Nikolić, komšije Draškovića su prijavile žandarima da su komite u njihovom selu.

- Prije oružanog sukoba uslijedili su pozivi na predaju, što nije prihvaćeno, pa je borba počela. Komite su se očajnički branile iz kuće i pokušavale jedan po jedan da se probiju. Prvi je pokušao i poginuo Mujo Bašović, a nakon ponovnog poziva na predaju komite su zamolile da porodica Marka Draškovića ni kriva, ni dužna izađe iz kuće. To je dozvoljeno, a od porodice ostao je samo Markov brat Šćepan od 15 godina, koji je ostao živ kao svjedok komitske pogibije. Četovođa Savo Raspopović je pokušao da se probije, ali je ranjen, a vrativši se kući sam sebi je presudio – kazao je Blažo Nikolić, te dodao da je borba trajala sedam sati. Nikolić je rekao da su tijela 11 mrtvih komita odvezena u grad, te da su fotografisana, a upravo su te fotografije stigle do Velike Britanije gdje su prikazane u nekim engleskim novinama.

Profesorica Marija Mitrović je podsjetila da je komitski pokret počeo da slabi 1923. godine, kao i da su najviše djelovali na području Nikšića i Cetinja. Ona je kazala da su tokom trajanja pokreta pojedine porodice četovođa ili ubijene ili uhapšene, kao i da su najistaknutije komite poginule uglavnom u borbama. Sa druge strane prof. dr Jasmina Nikčević se osvrnula na nedovoljno pokretanje teme o komitskom pokretu od strane društva, ali i istakla da bi trebalo više pričati o ovom momentu u istoriji.

Tribinu „Komitski pokret Šćepan do“ organizovali su UBNOR i antifašisti Nikšića u saradnji sa JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“ u Gradskoj kući, dok je moderator Vesna Kovač recitovala pjesmu ,,Na grobu 11 osvetnika“ koju je napisao dr Ivo Jovićević.

S. D.

Izvor: Pobjeda
https://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-04-16/#10/z