Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

HERCEG NOVI: VIJENCI NA SPOMENIK U BEZMETKOVIĆ

Odata počast herojima NOB-a

HERCEG NOVI – Predstavnici novskih boračkih organizacija i čelnici opštine položili su juče vijence na spomenik Bezmetković na Savini i odali poštu narodnim herojima Nikoli Đurkoviću i Savu Iliću, kao i prvoborcima Dašu Pavičiću i Stjepanu Šarencu, koji su poginuli prije 75 godina. Vijenci su položeni i na spomen-obilježje na Podima. Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR Herceg Novi 1941-1945, Mihajlo Kilibarda, naglasio je da istina ne smije biti zaboravljena, ukazavši na one koji su u tom vremenu prokazivali svoje sugrađane i sunarodnike.

On je apelovao da se svi potrude kako bi se sljedeće godine prilikom evociranja uspomena na narodne heroje, a na osnovu vjerodostojnih dokumenata, održali okrugli stolovi sa istoričarima, dokumentaristima i svjedocim iz tog vremena, na kojima bi bila ,,rečena istorijska istina i kako bi se oslobodili laži i sramoćenja revolucionara i narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda“.

O stradalim rodoljubima u Drugom svjetskom ratu na Podima je govorio generalni sekretar Saveza udruženja boraca i antifašista Crne Gore, Dragan Mitov Đurović. Kod spomenika na Savini govorio je predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kotora, Jovo Bećir. Odavanju počasti prisustvovao je i komandant Mornarice Crne Gore, kapetan bojnog broda, Darko Vuković, predsjednik SO Herceg Novi Miloš Bigović i savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović. Vijence su odvojeno položili predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg Novog, Tivta i Kotora.

U selu Podi u zaleđu Herceg Novog okupatorski italijanski vojnici i četnici 21. januara 1942. godine ubili su sva četiri člana mjesnog komiteta KPJ sa Nikolom Đurkovićem na čelu. Nakon njihove pogibije na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom (danas Trg Nikole Đurkovića) oko odjeće poginulih rodoljuba zaigrali su ,,krvavo kolo“.

Ž. K.

Izvor: Pobjeda
http://www.pobjeda.net/protected/listalica/2018-01-22/#16/z